Αρτοποιείο Γαλάτας

Το Αρτοποιείο του Κύριλλου ή ο Παραδοσιακός Φούρνος της Γαλάτας, όπως είναι επίσης γνωστός, αποτελεί μια παραδοσιακή επιλογή για γλυκό και αλμυρό καθ΄ οδόν για το Τρόοδος.

Από το 1953 η κυρία Άννα Κυρίλλου και ο σύζυγός της κύριος Ιάκωβος Κυρίλλου, άρχισαν να παρασκευάζουν ψωμιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για να εξυπηρετούν τους παραθεριστές.

Το 1959 λόγω ηλικίας ο ψωμάς του χωριού Παρθένης,σταματάει να παρασκευάζει ψωμί για τις ανάγκες της κοινότητας Γαλάτας. Από τότε η οικογένεια Κυρίλλου αρχίζει αυτή να προσφέρει ψωμί για την κοινότητα.Το 1964 με την κάθοδο της Ελληνικής Μεραρχίας, δυο τάγματα είχαν εγκατασταθεί: το ένα στο Φυτώριο της Γαλάτας και το άλλο στον Άγιο Νικόλαο Στέγης. Αυτά προμηθεύονταν ψωμί από το αρτοποιείο της οικογένειας Κυρίλλου.

Οι πωλήσειςάρχισαν να ανεβαίνουνκαι η ζήτηση συνεχώς αυξανόταν. Εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης ψωμιού η οικογένεια αποφάσισε να κτίσει έναν μεγαλύτερο φούρνο στην τοποθεσία «Βούλα» στην Γαλάτα, όπου ήταν κτισμένο και το σπίτι της οικογένειας Κυρίλλου. Με την επέκταση αυτή, κάλυπτε τις ανάγκες της περιοχής της Σολιάς, αλλά προμήθευε με ψωμί και αρκετούς Λευκωσιάτες.

Κατά την εισβολή των Τούρκων το 1974, λόγω της παρουσίας χιλιάδων προσφύγων στην περιοχή, η ζήτηση ψωμιού ήταν τρομακτική. Αναγκάζονταν να δουλεύουν ασταμάτητα και ετοίμαζαν πέρα των 5000 ψωμιών την ημέρα.

Το 1975 κτίζεται το σημερινό σύγχρονο αρτοποιείο Γαλάτας, το οποίο είναι εξοπλισμένο με τελευταίου τύπου υπερσύγχρονα μηχανήματα και παράγει άριστης ποιότητας αρτοπαρασκευάσματα.

Τοποθεσία

Γαστρονομία - Οινοποιεία

Υποσέλιδο