Βρύση του μάστρε Φίλιππου

Η βρύση του Μάστρε Φίλιππου βρίσκεται κοντά στην πλατεία του χωριού Γαλάτα.
Φέρει την επιγραφή: «ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΕ ΦΙΛΙΠΠΟΥ» και κατασκευάστηκε το 1986. Είναι κτίσμα του αείμνηστου Φίλιππου Λοΐζου.Ο κύριος Λοΐζου είχε προσφέρει πάρα πολλά τόσο στην γενέτειρά του Γαλάτα όσο και στη Σολιά. Οι δωρεές του σε κοινωφελή έργα, η αγάπη του και η οικονομική υποστήριξή του για υλοποίηση εκπαιδευτικών έργων, τον έκαναν να ξεχωρίζει στην περιοχή της Σολέας.

Οι κάτοικοι της κοιλάδας της Σολέας είναι άρρηκτα δεμένοι με τον ποταμό Κλάριο από τα πανάρχαια χρόνια και έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα κατανομής του νερού στα χωριά τους, έτσι ώστε όλοι να επωφελούνται από την αδιάκοπη ροή του νερού καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η κοινότητα Γαλάτας είναι κτισμένη σε υψόμετρο 620 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στις όχθες του ποταμού Καρκώτη, ανάμεσα σε οργιώδη βλάστηση από άγρια και οπωροφόρα δέντρα, με τα εντυπωσιακά ξύλινα μπαλκόνια και τις ξύλινες σκάλες των παλιών παραδοσιακών σπιτιών, τις έξι Βυζαντινές εκκλησίες με τις πυραμιδοειδείς στέγες και με τα ορθογωνικά κεραμίδια, τις ξύλινες πόρτες-παράθυρα-δοκούς, αποτέλεσμα μιας έξοχης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τοποθεσία

Μνημεία

Υποσέλιδο