Βυζαντινό Μουσείο

Το Βυζαντινό Μουσείο Πεδουλά λειτουργεί από το 1999 στο παλαιό δημοτικό σχολείο του χωριού και βρίσκεται πλησίον του ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Η συλλογή του αποτελείται από εικόνες κυρίως και εκκλησιαστικά σκεύη που χρονολογούνται από το 12ο έως και τον 20ό αι. και προέρχονται από τους έξι βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς του Πεδουλά. Ενδεικτικά, κάποιες από τις παλαιότερες εικόνες της συλλογής είναι η Παναγία Οδηγήτρια (13ος αι.), η Παναγία Ελεούσα (14ος αι.) και η εικόνα του δρακοκτόνου Αγίου Γεωργίου με σκηνές του βίου του στο περιθώριο, που προέρχεται από τον ομώνυμο ναό (14ος αι.). Πολύ αξιόλογες είναι και οι δύο εικόνες Παναγία Οδηγήτρια και Αρχάγγελος Μιχαήλ (1474 περ.) του ντόπιου αγιογράφου Μηνά, ο οποίος αγιογράφησε και τον ονομαστό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Στη συλλογή των εκκλησιαστικών σκευών του μουσείου περιλαμβάνονται καντήλια, θυμιατήρια, λαβίδες κοινωνίας, αργυροί επιστήθιοι σταυροί-λειψανοθήκες και ένας δίσκος αντίδωρου με διακόσμηση από σαββάτι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα αργυρό κάλυμμα Ευαγγελίου του 1778 με εικονογραφικούς τύπους της σχολής της Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου. Τέλος, σε δύο επιδαπέδιες προθήκες εκτίθενται φύλλα βυζαντινών χειρογράφων λειτουργικού περιεχομένου και έντυπα σταχωμένα εκκλησιαστικά βιβλία, όπως ευαγγέλια, μηνιαία, φυλλάδες και τυπικά, πάνω σε μερικά από τα οποία υπάρχουν χειρόγραφες σημειώσεις με πολύτιμες πληροφορίες για την πολιτιστική ιστορία της περιοχής.

Στοιχεία επικοινωνίας
Διεύθυνση: Οδός Αρχαγγέλου Μιχαήλ, 10, 2850 Πεδουλάς Λευκωσία
Τηλέφωνο/Fax: +357 22953636
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο
Ώρες Λειτουργίας:
Τρίτη – Κυριακή: 10:00 – 16:00

Τοποθεσία

Μουσεία - Εκθέσεις

Υποσέλιδο