Γεωλογία Τροόδους

Το όρος Τρόοδος δημιουργήθηκε στο βυθό της Τηθύος Θάλασσας κατά το ανώτερο Κρητιδικό (πριν 90 εκ. χρόνια) με ανύψωση του ωκεάνιου πυθμένα στα όρια καταβύθισης της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική. Το οφιολιθικό σύμπλεγμα του Τροόδους θεωρείται το πιο πλήρες και καλά μελετημένο παγκόσμια. Εκτός από το οφιολιθικό σύμπλεγμα, στο νοτιοδυτικό μέρος του ορεινού όγκου παρατηρείται ένας ιδιαίτερος γεωλογικός σχηματισμός, η Γεωτεκτονική Ζώνη των Μαμωνιών. Αποτελείται από σειρά εκρηξιγενών, ιζηματογενών και σε πολύ μικρότερη αναλογία μεταμορφωμένων πετρωμάτων, ηλικίας από 210 μέχρι 95 εκατομμυρίων ετών.
Το οφιολιθικό σύμπλεγμα του Τροόδους κρύβει τεράστιο ορυκτό πλούτο. Πλούσια κοιτάσματα αμιάντου, χρωμίτη, χαλκούχων σιδηροπυριτών, όπως επίσης χρυσού και αργύρου είναι διάσπαρτα στην οροσειρά. Η εκμετάλλευση του χαλκού έπαιξε ιστορικά καθοριστικό ρόλο στην οικονομία και τον πολιτισμό της Κύπρου.
Η διαδρομή δεν είναι γραμμική αλλά επικεντρώνεται γύρω από 2 μεγάλα ορυχεία του Τρόοδος που αποτελούν και την αφετηρία τους. Το πρώτο σημείο βρίσκεται στα Κατύδατα και το μεταλλείο της Σκουριώτισσας, όπου όμως το μεταλλείο είναι ανοιχτό για το κοινό 2-3 φορές το χρόνο, κατά τη διάρκεια πολιτιστικών εκδηλώσεων. Γι΄αυτό το λόγο, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν τα «Εξήντα σπίτια», περιοχή που βρίσκεται δίπλα στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας, όπου διέμεναν οι εργάτες του μεταλλείου κατά το παρελθόν. Το άλλο είναι στο ορυχείο Αμιάντου, όπου βρίσκεται το Κέντρο επισκεπτών Γεωπάρκου Τρόοδους. Οι επισκέπτες με βάση αυτά τα 2 σημεία μπορούν να περιηγηθούν με αυτοκίνητο αλλά και να πεζοπορήσουν σε 2 όμορφα μονοπάτια μελέτης της φύσης.

Υποσέλιδο