Δρυς
Η δρυς ή βαλανιδιά (Q.infectoria ssp. veneris) είναι μεγάλων διαστάσεων δέντρο και ανήκει στην οικογένεια των φηγιδών, η οποία περιλαμβάνει οκτώ γένη και γύρω στα 1050 είδη. Στην Κύπρο απαντώνται σε φυσική εξάπλωση, η λατζιά, η δρυς και η περνιά. Η δρυς διασώζεται μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες δέντρων κυρίως έξω από τα δάση ή μέσα και γύρω από καλλιεργούμενα χωράφια.
Πρόκειται για ημιφυλλοβόλο μεγάλων διαστάσεων δέντρο με ογκώδη κορμό και πλατιά απλωτή κόμη που μπορεί να φτάσει το ύψος των 18 μέτρων. Ο φλοιός της είναι γκρίζος με σημαντικό πάχος και σχισμές.
Το ξύλο της δρυός είναι σκληρό, διαρκές και ευκατέργαστο και χρησιμοποιείται στην οικοδομική βιομηχανία, στην επιπλοποιία, στη ναυπηγική, κατασκευή δαπέδων, βαρελιών, υποστηριγμάτων μεταλλείων και για την παρασκευή πολύ καλής ποιότητας κάρβουνων.
Τα υπολείμματα των δρυοδασών, λόγω της μεγάλης οικολογικής τους αξίας έχουν προταθεί από το Κυπριακό κράτος και έχουν συμπεριληφθεί ως νέος φυσικός τύπος οικοτόπου στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 92/43 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τοποθεσία
Χλωρίδα - Πανίδα
Βερβερισιά
Η Βερβερισιά (Berberis cretica) είναι φυλλοβόλος θάμνος που φτάνει σε ύψος το 1 μ. Συναντάται στα βουνά του Τροόδους σε αρκετά μεγάλα ύψη. Φέρει αντωοειδή λειόχειλα φύλλα και κίτρινα, εύοσμα άνθη σε μικρούς βότρεις. Ο καρπός του είναι μελανή ράγα, o οπ
Βοτανικός Κήπος Τροόδους «Α.Γ. Λεβέντης»
Ο Βοτανικός Κήπος Τροόδους «Α.Γ. Λεβέντης» δημιουργήθηκε από το Τμήμα Δασών στο όριο της περιοχής του Μεταλλείου Αμιάντου, μέσα σε γη του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους, σε υψόμετρο περίπου 1400μ. Πήρε το όνομά του από το Ίδρυμα Αναστάσιος Λεβέντης επ
Κοιλάδα Κλάριου
Ο ποταμός Κλάριος ή Καρκώτης με μήκος 25 σχεδόν χιλιομέτρων πηγάζει από το όρος Τρόοδος και μέχρι να καταλήξει στον κόλπο της Μόρφου διαπερνά την κοιλάδα της Σολέας. Η όμορφη κοιλάδα της Σολέας, βρίσκεται κατά μήκος του δρόμου Λευκωσίας – Τροόδους (56
Κυπαρίσσι
Σε μικρές εκτάσεις συναντάμε και άλλα είδη, όπως το κυπαρίσσι (Cupressus sempervirens). Είναι δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 30 μέτρα και έχει σχήμα οβελίσκου. Ο φλοιός του δέντρου χωρίζεται σε λωρίδες που αποχωρίζονται και πέφτουν. Τα φύλλα του είναι λε