Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους

Το Δάσος Τροόδους καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς και έχει ανακηρυχθεί ως Εθνικό Δασικό Πάρκο. Τη διαχείρισή του έχει αναλάβει το Τμήμα Δασών. Από το δάσος πηγάζουν δύο ποταμοί, ο Γαρίλλης και ο Καρκώτης, που ενώνονται στο χωριό και σχηματίζουν τον Κλάριο ποταμό, που δίνει ζωή στην κοιλάδα της Σολιάς.

Το δάσος διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ενδεικτικά στη χλωρίδα ανήκουν η Τραχεία Πεύκη, η Μαύρη Πεύκη, ο Αόρατος του Τροόδους, τα σφενδάμια, οι αγριομηλιές και οι αγριοαχλαδιές. Στην πανίδα συγκαταλέγονται το όρνιο, το κοράκι, ο σπιζαετός, ο δεντροβάτης, η κυπριακή σκαλιφούρτα, κ.ά. Συνολικά υπάρχουν 10 μονοπάτια εντός του Πάρκου, συνολικού μήκους 57.6 km, όλα συντηρημένα και σηματοδοτημένα. Ένα από αυτά έχει σχεδιαστεί, ώστε να είναι προσιτό από αναπηρικά αμαξίδια.

Υπάρχουν, επίσης, 9 εκδρομικοί χώροι μέσα στην περιοχή του Πάρκου. Μερικές από τις διαθέσιμες εγκαταστάσεις είναι ξύλινα τραπέζια, πόσιμο νερό, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, τουαλέτες και παιδικές χαρές. Οι χώροι που προσφέρονται για κατασκήνωση είναι τρεις. Δύο από αυτούς είναι χώροι για σύντομη διαμονή με στοιχειώδεις εγκαταστάσεις, ενώ ο τρίτος χώρος, 500μ ανατολικά της πλατείας Τροόδους, είναι κατάλληλος για μεγαλύτερες διαμονές, δεδομένου ότι περιλαμβάνει αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις.

Στις τοποθεσίες «Νερό του Πεύκου» και «Καννούρες», υπήρχαν και λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα, μεταλλεία Χρωμίου, τα οποία ήταν υπόγεια. Κοντά στον Άγιο Νικόλαο της Στέγης λειτουργούσε το εργοστάσιο επεξεργασίας του Χρωμίου.

Πληροφορίες
Περιφερειακός Δασικός Λειτουργός Τροόδους, τηλ. +357 22924221
Λειτουργός Πάρκων, τηλ.: +357 22805533

Τοποθεσία

Δάση-Ποτάμια

Υποσέλιδο