Εικόνα Παναγίας Οδηγήτριας

Μία από τις πιο αξιόλογες εικόνες είναι αυτή της Παναγίας Οδηγήτριας που χρονολογείται περίπου στα 1474. Ανήκει στον ντόπιο αγιογράφο Μηνά, ο οποίος αγιογράφησε και τον ονομαστό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Η εικόνα φυλάσσεται και εκτίθεται στο Βυζαντινό Μουσείο του Πεδουλά.

Στην εικόνα παρατηρούμε την Παναγία να κρατάει με το ένα χέρι τον Χριστό και με το άλλο χέρι να δείχνει τον Χριστό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Παρθένος οδηγεί τον Χριστό, ο οποίος δεν απεικονίζεται ως βρέφος αλλά ως παιδί. Με το ένα χέρι του ο Χριστός κρατά ειλητάριο και με το άλλο ευλογεί. Και οι δυο παριστάνονται ευθυτενείς, προσβλέποντας τον θεατή.

Η Παναγιά φορεί πράσινο κεκρύφαλο και χιτώνα με χρυσόγραφες κονδυλιές και σκουρόχρωμο ερυθρό μαφόρι με πορφυρή επένδυση. Ο Χριστός φορεί πράσινο χιτώνα με χρυσές γραμμικές ανταύγειες και κίτρινο ιμάτιο. Το ερυθρό φωτοστέφανό του, εμφανίζεται συχνά σε εικόνες του 15ου αιώνα στην Κύπρο και φέρει την αποκαλυπτική επιγραφή Ο ΩΝ. Τα πρόσωπα και τα γυμνά μέρη του σώματος πλάθονται με ανοικτό φαιό χρωματισμό. Ερυθρά φώτα καλύπτουν τα μάγουλα, το πιγούνι και το μέτωπο. Λευκοί γραμμικοί φωτισμοί τοποθετούνται στη ράχη της μύτης, στα χείλη, στο πιγούνι και στα χέρια. Το σχήμα των ματιών είναι μικρό και αμυγδαλωτό. Πάνω στον χρυσό κάμπο με ερυθρές κεφαλαιογράμματες συντομογραφίες δηλώνουν την ταυτότητα των εικονιζόμενων.

Τοποθεσία

Εικόνες - Τοιχογραφίες

Υποσέλιδο