Εκκλησία Αποστόλου Λουκά

Η εκκλησία του Αποστόλου Λουκά βρίσκεται σ΄ ένα ύψωμα και είναι η πρώτη εκκλησία που συναντά ένας επισκέπτης στην Κοράκου. Στη βόρεια είσοδο του ναού, πάνω σε πέτρινη λαξευτή πλάκα, αναγράφεται ως ημερομηνία ανέγερσης, το 1697.

Είναι ναός μονόχωρος και καμαροσκέπαστος, όπως εξάλλου και η πλειοψηφία των ναών που ανεγέρθηκαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Εξωτερικά έχει μια δεύτερη στέγη, ξύλινη με αγκιστρωτά κεραμίδια, όπως και οι περισσότερες διπλόστεγες εκκλησίες. Η δεύτερη στέγη δημιουργεί εξωτερικά στεγασμένους υπαίθριους χώρους στις τρεις πλευρές της εκκλησίας, που της προσδίδουν ιδιαίτερη χαρακτηριστική ομορφιά. Το ιερό τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά είναι ημικυκλικό, κάτι που συνήθως δεν παρατηρείται σε μικρού μεγέθους εκκλησίες.

Η εκκλησία του Αποστόλου Λουκά έτυχε συντήρησης από το Τμήμα Αρχαιοτήτων το 1999 και 2000. Αποκαταστάθηκε η ξύλινη στέγη, αφαιρέθηκαν τα νεότερα επιχρίσματα και επαναφέρθηκε το αρχικό πάτωμα από κυπριακά μάρμαρα. Επιδιορθώθηκαν, επίσης, όλα τα ξύλινα κουφώματα. Στην εκκλησία βρίσκεται το ασημένιο Άγιο Ποτήριο του 18ου αιώνα, το οποίο δώρισε ο τότε μητροπολίτης Κερύνειας Σωφρόνιος (1773-1791).

Τοποθεσία

Ναοί

Μέγεθος Γραμματοσειράς
Υποσέλιδο