Εκκλησία Παναγίας Χρυσοπαντάνασσας

Η εκκλησία της Παναγίας Χρυσοπαντάνασσας, σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στη νότια εξώθυρα του ναού, φαίνεται να κτίστηκε το 1905. Όταν κτίστηκε, βρισκόταν στο κέντρο του χωριού, σήμερα όμως με την προέκταση που πήρε το χωριό, πήρε τη θέση στα βορειοανατολικά, στην άκρη του χωριού.

Αρχιτεκτονικά, φέρει ορθογώνια κατασκευή καμαροσκέπαστη και με κεραμίδι.Εξωτερικά είναι πετρόκτιστη, από πέτρα της περιοχής και ο περίβολος πλακόστρωτος, από πλάκες τσιμεντένιες. Το ψηλό και καμαρωτό καμπαναριό της, εφάπτεται επί του ναού και βρίσκεται στ’ ανατολικά της εκκλησίας.

Εσωτερικά η εκκλησία δεν είναι αγιογραφημένη, αλλά το εικονοστάσι της έχει μια ιδιαίτερη κατασκευή. Είναι φτιαγμένο από χυτό μπετόν και διαθέτει τέτοια διακοσμητική, που δίνει την αίσθηση ξυλόγλυπτης κατασκευής, κάτι που δε συνηθίζεται. Ο

Δεσποτικός θρόνος, είναι ξύλινος και σκαλιστός, και είναι δωρεά από τον ιερέα του χωριού.

Το 1960 η εκκλησία είχε φτάσει σε άθλια κατάσταση. Με τη συμβολή όμως της κοινότητας και της εκκλησίας, συντηρήθηκε εξ’ολοκλήρου.Γιορτάζεται, όπου και τιμάται το εγκαίνιο του ναού, στις 8 Σεπτεμβρίου, με λιτάνευση της Άγιας Εικόνας της Παναγίας.

Τοποθεσία

Ναοί

Μέγεθος Γραμματοσειράς
Υποσέλιδο