Εκκλησία Τιμίου Σταυρού

Η εκκλησία του Τίμιου Σταυρού βρίσκεται στο χωριό Πελένδρι στην περιοχή Λεμεσού νοτιοανατολικά του χωριού Αμίαντος κοντά στον Σαϊτά. Συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των δέκα εκκλησιών της περιοχής του Τροόδους που ανήκουν στα μνημεία της UNESCO. Βρίσκεται κτισμένη κοντά στο κοιμητήριο και πιθανόν να ήταν κάποτε ο κοιμητηριακός ναός του Πελενδριού.

Ο ναός είναι τύπου μονόκλιτου με τρούλο και διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες το 1178. Για άγνωστους λογούς η εκκλησία καταστράφηκε και το μόνο που διασώθηκε ήταν η αψίδα, η οποία ενσωματώθηκε σε μια νέα εκκλησία του ίδιου τύπου κατά τον 14ο αιώνα. Στα μέσα του 14ου αιώνα , προστέθηκε το βόρειο παρεκκλήσιο που στα ανατολικά έχει ευθύγραμμο τοίχο αντί αψίδα και τον 16ο αιώνα προστέθηκε το νότιο παρεκκλήσιο το οποίο εχει αψίδα.

Οι τοιχογραφίες του ναού είναι εξαιρετικής σημασίας γιατί καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της Κύπρου. Υπάρχουν τοιχογραφίες από τον 12ο αιώνα μέχρι και τον 16ο αιώνα. Το κύριο μέρος του ναού διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα , από τρεις τουλάχιστο ζωγράφους. Την Παλαιολόγια ζωγραφική ακολούθησε ο πρώτος ζωγράφος, του δευτέρου ήταν περισσότερο γραμμική και σχηματοποιημένη και ο τελευταίος ακολούθησε την Βυζαντινή τεχνική.

Τοποθεσία

Ναοί

Υποσέλιδο