Ελαιοτριβείο Παπαπέτρου

Σε όλα σχεδόν τα χωριά της Σολέας, η παραγωγή λαδιού και ελιών είναι πλούσια. Χιλιάδες αιωνόβια δέντρα, αλλά και πιο πρόσφατα, φυτεύονται σε μεγάλες εκτάσεις με μοναδικό σκοπό να συλλέξουν τον πολύτιμο καρπό τους. Τις περισσότερες ελιές τις μετέφεραν στα ελαιοτριβεία για να πάρουν το λαδί. Το πρώτο ελαιοτριβείο με μηχανική κίνηση λειτούργησε το 1938 από τους πρωτοπόρους και οραματιστές για την εποχή αδελφούς Πέτρο και Χρίστο Παπαπέτρου.

Το ελαιοτριβείο αρχικά δούλευε χωρίς διαχωριστήρα και ακολουθούσε μια ξεχωριστή διαδικασία για την παραγωγή λαδιού. Το υγρό που έβγαινε από το σφίξιμο των ελιών, το έβαζαν σε μεγάλα δοχεία και όταν το λάδι έβγαινε από πάνω το μάζευαν με τα χέρια τους. Μετά τον πόλεμο του 1940 ήταν από τους πρώτους που έφεραν στη Κύπρο και εγκατέστησαν διαχωριστήρα στο ελαιοτριβείο εκσυγχρονίζοντάς το και βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του λαδιού τους.

Από το 2000 ανήκει στον Λεύκο και Σωκράτη Παπαπέτρου. Παράγει ελαιόλαδο με μηχανικά και μόνο μέσα από ελιές που είναι φυτεμένες στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των χωριών της Σολιάς, Πιτσιλιάς, Μαραθάσσας και Δυτικής Λευκωσίας.

Στοιχεία επικοινωνίας
Διεύθυνση: Μιχαλάκη Καραολή 8, 2831, Ευρύχου
Το ελαιοτριβείο παραμένει ανοικτό από Νοέμβριο μέχρι Φλεβάρη.

Τοποθεσία

Γαστρονομία - Οινοποιεία

Υποσέλιδο