Ενετική γέφυρα

Το ενετικό γεφύρι, κτισμένο τον 16ο αιώνα, ένωνε παλαιότερα το χωριό με τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, το πρώτο Δημοτικό Σχολείο και την αγροτική περιοχή που βρίσκεται πέρα από αυτό. Βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τη Μονή ανάμεσα σε πανύψηλα πλατάνια, σε μικρή απόσταση από το σημείο που οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας βάπτισαν Χριστιανό τον Άγιο Ηρακλείδιο.

Το συγκρότημα των τριών εκκλησιών -του Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή, του Αγίου Ηρακλειδίου κι ένα εκκλησάκι των Λατίνων- έχει καταχωρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Οι τρεις εκκλησίες βρίσκονται όλες κάτω από μια ενιαία, ξύλινη στέγη. Όπως φαίνεται από τις διακοσμήσεις και τις τοιχογραφίες, το μοναστήρι άκμαζε τόσο κατά τη Βυζαντινή περίοδο όσο και κατά τη Φραγκοκρατία (1191 – 1489) και τη Βενετοκρατία (1489 – 1571).

Στη νότια πλευρά του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή βρίσκεται το Εικονοφυλάκιο, το οποίο διαθέτει κειμήλια από ναούς ολόκληρης της κοινότητας του Καλοπαναγιώτη. Κάποια από τα αντικείμενα του εικονοφυλακίου είναι ανεκτίμητης αξίας, πανάρχαια και μοναδικά.

Στο γεφύρι κάθε χρόνο, στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Θεοφανείων, γίνεται η βάπτιση του Σταυρού σε μια κατανυκτική τελετή. Ακολουθεί, έπειτα, η προσφορά των παραδοσιακών λουκουμάδων στην πλατεία του Μοναστηριού.

Τοποθεσία

Μνημεία

Υποσέλιδο