Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου

Στο δρόμο που συνδέει τη Γαλάτα με τη Κακοπετριά είναι κτισμένο το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Σε αντίθεση με άλλους ναούς, έχει κατεύθυνση από βορρά προς νότο. Μαρτυρίες λένε ότι κύριος λόγος της συγκεκριμένης κατεύθυνσης ήταν γιατί η ανοικοδόμησή του ήταν σε περίοδο χειμώνα, όταν ο ήλιος ανατέλλει από νοτιότερο σημείο. Τα κάτω μέρη των τοίχων του ναού είναι κτισμένα με ακατέργαστους λίθους και λάσπη, ενώ τα πάνω μέρη είναι κτισμένα με ωμά πλινθάρια.

Το εξωκλήσι αποτελείται από τον κυρίως ναό και τον νάρθηκα, ο οποίος σε αντίθεση με τους άλλους ναούς της περιοχής είναι πολύ μικρότερος. Οι διαστάσεις του νάρθηκα είναι 2,63 Χ 3,22 μέτρα και οι διαστάσεις του κυρίως ναού είναι 6Χ3 μέτρα.

Η μοναδική τοιχογραφία βρίσκεται στον βόρειο τοίχο, κοντά στο εικονοστάσι. Είναι αρκετά μεγάλη και εικονίζει τον Άγιο Γεώργιο καβαλάρη να σκοτώνει το δράκο. Επίσης έχει την εξής επιγραφή: «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΓΑΛΑΤΙΤΗΣ». Γύρω από την παράσταση, υπάρχουν σκηνές από το μαρτύριο του Αγίου. Είναι έργο πιθανόν του 16ου αιώνα.

Το εικονοστάσιο δεν είναι σκαλιστό και φαίνεται πως είναι μεταγενέστερο. Οι εικόνες του που είναι σε κακή κατάσταση, θεωρούνται έργα του 16ου ή των αρχών του 17ου αιώνα.

Τελείται λειτουργία στις 23 Απριλίου, που γιορτάζει ο Άγιος Γεώργιος.

Για διευθέτηση επίσκεψης στην εκκλησία, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον πάτερ Κυριάκο Χαραλάμπους στο τηλέφωνο: (+357) 99-720918.

Τοποθεσία

Μονές - Εξωκλήσια

Υποσέλιδο