Εξωκλήσι Αγίου Τυχικού

Ανάμεσα στις άγιες μορφές που δούλεψαν σκληρά για να στεριώσει στο νησί η Εκκλησία του Χριστού, ήταν και ο Απόστολος Τυχικός. Ο Απόστολος Τυχικός ήταν ένας από τους εβδομήντα Αποστόλους του Κυρίου. Παρόλο που το όνομά του έχει συνδεθεί στενά με την Κύπρο, αφού υπήρξε ο πρώτος Επίσκοπος Νεαπόλεως – Λεμεσού, οι ναοί του στη νήσο είναι ελάχιστοι.

Ένας από αυτούς βρίσκεται στην Έσω Γαλάτα, η οποία καλύπτεται από πυκνά περιβόλια δίπλα στα ερείπια αρχαίου παρεκκλησίου και οικοδομήθηκε το 2002 μ.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση και τους γεροντότερους κατοίκους της περιοχής, στην τοποθεσία αυτή βρισκόταν η αρχική κοινότητα της Γαλάτας πριν από την μετακίνησή της στη σημερινή τοποθεσία και εκεί υπάρχουν τα ερείπια του ναού. Αισθανόμενοι οι Γαλατίτες την ανάγκη να ευχαριστήσουν τους Αγίους για τις τόσες ευεργεσίες και να τιμήσουν τον Άγιο Τυχικό οικοδόμησαν έναν ναό προς τιμή του Αγίου.

Πρόκειται για μονόκλιτο ναό με τρεις πτέρυγες στεγασμένες με δίρριχτη στέγη. Το αρχιτεκτονικό ύφος του ναού δανείζεται στοιχεία από τρία σημαντικά μνημεία: την Παναγία της Ποδίθου, τον Σταυρό του Αγιασμάτη και την Παναγία του Άρακα.

Ακολουθώντας την τοπική παράδοση, για την οικοδόμηση του ναού χρησιμοποιήθηκε ως μοναδικό υλικό η γνωστή ηφαιστειογενής πέτρα του Τροόδους.

Μετά την ολοκλήρωση του ναού, καθιερώθηκαν δύο ετήσιες εορτές του Αγίου Τυχικού, στις 8 Δεκεμβρίου που είναι η μνήμη του Αποστόλου Τυχικού και στις 30 Ιουνίου που εορτάζεται η Σύναξις των Αγίων Αποστόλων.

Για διευθέτηση επίσκεψης στο εξωκλήσι, παρακαλώ, επικοινωνήστε με τον πατέρα Κυριάκο Χαραλάμπους στο τηλέφωνο: (+357) 99-720918.

Τοποθεσία

Μονές - Εξωκλήσια

Υποσέλιδο