Εξωκλήσι Ανδρόνικου και Αθανασίας (Φλάσου)

Ένα χιλιόμετρο δυτικά της Φλάσου βρίσκεται το εξωκλήσι των Αγίων Ανδρόνικου και Αθανασίας. Το εξωκλήσι έχει κτιστεί στις αρχές του 19ου αιώνα περίπου και βρίσκεται σε ένα αγροτεμάχιο, έξω από το χωριό. Αρχιτεκτονικά είναι τύπου απλού, ορθογώνιου, με κεραμίδι η στέγη, πετρόκτιστο και ασπρισμένο εξωτερικά. Το καμπαναριό του τεχνητό, στηριζόμενο σε μεταλλικούς κίονες και την καμπάνα να ηχεί με το τράβηγμα του σχοινιού. Εσωτερικά η εκκλησία φέρει απλό ξύλινο τέμπλο, σύγχρονης κατασκευής.

Πολλά χρόνια πριν, δυτικά του εξωκλησιού, βρισκόταν ένα άλλο εξωκλήσι, αφιερωμένο στην Αγία Μαύρη. Σήμερα παρουσιάζεται ερείπιο και η εικόνα της Αγίας Μαύρης έχει μεταφερθεί στο εξωκλήσι των Αγίων Ανδρόνικου και Αθανασίας.

Στις 3 Μαΐου, η κοινότητα Φλάσου γιορτάζει την Αγία Μαύρη με λιτάνευση της Άγιας εικόνας της και στις 9 Οκτωβρίου γιορτάζει τους Αγίους Ανδρόνικο και Αθανασία. Επίσης λειτουργεί και την Δευτέρα της Λαμπρής.

Η Φλάσου είναι μικτό χωριό της περιοχής της Σολιάς, της επαρχίας Λευκωσίας, γύρω στα 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού Ευρύχου. Η κοινότητα είναι κτισμένη στην κοιλάδα του ποταμού Καρκώτη, σε μέσο υψόμετρο 330 μέτρων. Το υψόμετρο στην περιοχή του χωριού, κυμαίνεται μεταξύ 250 και 400 μέτρων.

Τοποθεσία

Μονές - Εξωκλήσια

Υποσέλιδο