Εξωκλήσι Προφήτη Ηλία

Το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται ανατολικά του χωριού Λινού, κτισμένο ψηλά στην κορυφή του βουνού. Από εκεί ο επισκέπτης έχει άπλετη θέα στα χωριά Κατύδατα, Φλάσου, Λινού, Κοράκου, καθώς και στην κορυφή του Τροόδους, τον Όλυμπο και στον κόλπο της Μόρφου.

Το εξωκλήσι κτίστηκε το 1995 και έχει σχήμα μονόκλιτης βασιλικής, η οποία φέρει δίρριχτη στέγη και καλύπτεται από κεραμίδια βυζαντινού τύπου. Εξωτερικά είναι κτισμένο με τούβλο και ασπρισμένο. Ο περίβολος είναι φραγμένος και με επίστρωση του δαπέδου με τσιμέντο. Εσωτερικά ο εκκλησιαστικός εξοπλισμός, από εικονοστάσι μέχρι και αναλόγιο, είναι πρόσφατης κατασκευής. Είναι απλό, μικρό εκκλησάκι και λειτουργείται τρεις έως τέσσερις φορές τον χρόνο.

Στην κορυφή του βουνού, υπάρχει μια μεγάλη πέτρα με κοίλωμα. Μέσα στο κοίλωμα, υπάρχει πάντα ένα καντήλι αναμμένο για τον Προφήτη Ηλία. Λέγεται πως ο Προφήτης Ηλίας, βοηθάει ως προς το να φέρει ούριο άνεμο, για να μπορέσουν οι κάτοικοι να ξεχωρίσουν το άχυρο από τον σπόρο.

Γιορτάζεται στις 20 Ιουλίου, όπου και μαζεύεται αρκετός κόσμος, όχι μόνο από την κοινότητα, αλλά και από τα γειτονικά χωριά.

Τοποθεσία

Μονές - Εξωκλήσια

Υποσέλιδο