Εξωκλήσι Τιμίου Σταυρού

Το εξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού είναι κτισμένο σε περίοπτη θέση και συγκεκριμένα σ’ ένα λόφο απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα σε ολόκληρο το χωριό, αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος της κοιλάδας της Ελιάς.

Το εξωκλήσι ανεγέρθηκε το 1625. Είναι μονόκλιτο, χτισμένο με τοπικό πέτρωμα και με ξυλοσκέπαστη αμφικλινή στέγη. Αποτελεί πιστό αρχιτεκτονικό αντίγραφο της κύριας εκκλησίας του χωριού που είναι αφιερωμένη στην Αγία Ειρήνη. Αξίζει να σημειωθεί πως το εσωτερικό του ναού και κύρια το ιερό κοσμούν τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.

Τέλος, στα βόρεια του Ναού υπάρχει η αφετηρία του μονοπατιού μελέτης της φύσης «Αγία Ειρήνη-Σπηλιές του Διγενή», όπου στο τέρμα βρίσκονται τα κρησφύγετα της ΕΟΚΑ 55-59.

Στην Κοινότητα Καννάβια-Αγία Ειρήνη Κανναβιών, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να επισκεφτούν και τον Ιερό Ναός της Παναγίας Εξαρτημένων. Γεγονός υψίστης σημασίας στην ιστορία των Κανναβιών, αποτελεί η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, γνωστή ως «Εξαρτημένων ή Απολύτρωσης». Το 2009 ο ναός της Παναγίας Εξαρτημένων φιλοξένησε την εικόνα αυτή, η οποία φαίνεται να έχει ιδιαίτερη συμβολή στον αγώνα για απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, το πάθος της μέθης και του καπνίσματος, καθώς έχουν καταγραφεί θαύματα σε Κύπριους αμέσως μετά την έλευσή της.

Τοποθεσία

Μονές - Εξωκλήσια

Υποσέλιδο