Εστιατόρια Πέστροφας

Για τους λάτρεις του φρέσκου ψαριού, μία επίσκεψη στην Κακοπετριά πρέπει οπωσδήποτε να συνδυαστεί και με την γαστρονομική εμπειρία της δοκιμής της πέστροφας, η οποία βρίσκεται στο μενού των περισσότερων εστιατορίων στην Κακοπετριά. Έχει αφράτη, νόστιμη σάρκα, πολλά καλά λιπαρά (ω-3 λιπαρά οξέα) και μαγειρεύεται με ποικίλους τρόπους.

Η υδατοκαλλιέργεια Ιριδίζουσας Πέστροφας γλυκού νερού είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της περιοχής της Σολέας που αριθμεί τις περισσότερες επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας γλυκού νερού στην Κύπρο και αυτό οφείλεται στον ποταμό Κλάριο, ο οποίος είναι από τους λίγους ποταμούς στην Κύπρο με διαρκή ροή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η ιριδίζουσα πέστροφα (Oncorhynchus mykiss), η οποία έχει ονομαστεί έτσι λόγω των πολλών ιριδιζουσών κηλίδων στο δέρμα της, είναι ένα από τα κύρια είδη που εκτρέφονται σε γλυκό νερό. Ψάρι ενδημικό των αμερικανικών ακτών του Ειρηνικού, μεταφέρθηκε στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα και σήμερα εκτρέφεται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η ιριδίζουσα πέστροφα είναι διαθέσιμη στις ευρωπαϊκές αγορές κατά τη διάρκεια του έτους. Τα αλιεύματα βάρους έως 400 γραμμαρίων είναι διαθέσιμα με λευκή ή ροζ σάρκα, ολόκληρα ή σε φιλέτο, νωπά ή καπνιστά. Εάν εκτρέφονται για μεγαλύτερο διάστημα και φτάνουν σε βάρος το 1,5 κιλό, οι ιριδίζουσες πέστροφες πωλούνται, όπως και ο σολομός, νωπές (φιλεταρισμένες ή ως ψαροκροκέτες) ή καπνιστές (σε φέτες). Στη δεύτερη περίπτωση, τα ψάρια υποβάλλονται σε ψυχρή κάπνιση αλλά και σε θερμή κάπνιση, ιδίως στην περίπτωση της πέστροφας του γλυκού νερού σε μέγεθος μερίδας. Τα αλατισμένα αυγά πέστροφας καταναλώνονται επίσης, ιδίως στη Βόρεια Ευρώπη.

Τοποθεσία

Γαστρονομία - Οινοποιεία

Υποσέλιδο