Θωράκιο Τέμπλου – Ναός Παναγίας Θεοτόκου

Το Θωράκιο του Τέμπλου του ναού της Παναγίας Θεοτόκου στην Κακοπετριά κατασκευάστηκε το πρώτο μισό του 17ου αιώνα. Το μέγεθός του είναι 76Χ39 εκατοστά.

Στο πιο ψηλό σημείο του θωρακίου εικονίζεται έναστρος σχηματοποιημένος ουρανός και εμφανίζεται το χέρι του Θεού να ευλογεί τη δωρήτρια. Οι δωρητές απεικονίζονται σε ημικαταστραμμένο θωράκιο, το οποίο σε μεταγενέστερη φάση τοποθετήθηκε πάνω από την ωραία πύλη. Η επιφάνεια του θωρακίου καλύπτεται με πολύχρωμο φυτικό κόσμημα. Μεταξύ των δωρητών υπάρχει μια αφιερωματική επιγραφή, η οποία λέει: ΔΕΗΣΙΣ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΒΙΟΥ ΑΥΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ.

Το θωράκιο το ζωγράφισε ο Θεοφύλακτος.

Ο ναός της Παναγίας Θεοτόκου βρίσκεται στην είσοδο της Κακοπετριάς. Κτίστηκε το 1514 και φαίνεται να είναι Βυζαντινό παρεκκλήσι. Από τις τοιχογραφίες του ναού που χρονολογούνται από το πρώτο μισό του 16ου αιώνα, σώζονται κάποιες σε αρκετά καλή κατάσταση. Στο βόρειο τοίχο βρίσκονται οι τοιχογραφίες: Ο Κύριος καθ’ οδόν προς το Γολγοθά, η Ανάσταση, η Πεντηκοστή, η Κοίμηση της Θεοτόκου, η Αγία Μαρία η Αιγυπτία και ο Άγιος Κοσμάς. Στον ανατολικό τοίχο, είναι οι τοιχογραφίες: Η ανάληψη, ο Προφήτης Δαβίδ, ο σοφός Σολομώντας, ο Προφήτης Ησαΐας κ.ά.

Τοποθεσία

Ναοί

Υποσέλιδο