Κοιλάδα Κλάριου

Ο ποταμός Κλάριος ή Καρκώτης με μήκος 25 σχεδόν χιλιομέτρων πηγάζει από το όρος Τρόοδος και μέχρι να καταλήξει στον κόλπο της Μόρφου διαπερνά την κοιλάδα της Σολέας.

Η όμορφη κοιλάδα της Σολέας, βρίσκεται κατά μήκος του δρόμου Λευκωσίας – Τροόδους (56 km από τη Λευκωσία, 56 km από τη Λεμεσό μέσω Κάτω Αμιάντου). Τα γραφικά ορεινά χωριά της Γαλάτας και της Κακοπετριάς είναι δημοφιλή θέρετρα με πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια, αλλά επίσης διατηρούν μεγάλο μέρος της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής τους. Και τα δυο χωριά είναι διάσημα για τις Βυζαντινές εκκλησίες τους. Άλλα όμορφα χωριά της περιοχής είναι η Ευρύχου, η Φλάσου και η Κοράκου.

Στην περιοχή των χωριών Κατύδατα, Ληνού, Φλάσου, Ευρύχου, Κοράκου, Τεμβριά, Καλιάνα, Σινά Όρος, Γαλάτα και Κακοπετριά, ο ποταμός έχει δημιουργήσει μία από τις πιο όμορφες κοιλάδες του νησιού. Κατά μήκος του ποταμού υπάρχουν τεχνητά κανάλια μέσα στα οποία το νερό οδηγείται προς τα χωριά της κοιλάδας και χαρίζει τη δροσιά του τόσο στους ανθρώπους όσο και τα ζώα.

Ο ποταμός Καρκώτης, ο οποίος εκβάλει τελικά στον κόλπο της Μόρφου, είναι από τους λίγους ποταμούς στην Κύπρο με συνεχή ετήσια ροή, γεγονός που ευνοεί τη δημιουργία μεγάλης ποικιλίας φυσικών οικοτόπων, αλλά και καλλιεργειών, και κατ’επέκταση ενός πλούσιου φυσικού τοπίου.

Η περιοχή εντάχθηκε στο δίκτυο Natura 2000. Σκοπός είναι η προστασία των φυσικών οικοτόπων και άγριων ειδών πανίδας.

Τοποθεσία

Χλωρίδα - Πανίδα

Μέγεθος Γραμματοσειράς
Υποσέλιδο