Κοινοτικό Συμβούλιο Ευρύχου

Η Ευρύχου, ένα γραφικό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, αγροτικό κέντρο της Σολιάς, βρίσκεται 50 περίπου χλμ. νοτιοδυτικά της Λευκωσίας και 30 χλμ. από το Τρόοδος. Βρίσκεται πάνω στον παλαιό δρόμο Λευκωσίας – Τροόδους.
Η Ευρύχου είναι κτισμένη στην ανατολική όχθη του ποταμού Καρκώτη, σε μέσο υψόμετρο 440 μέτρων. Από τις πλαγιές ρέουν μικρά ρυάκια προς την κοιλάδα, τα οποία και διαμελίζουν το τοπίο του χωριού.

Ο A . Gaudry, στο βιβλίο του Recherches Scientique en Orient, αναφέρει ότι η Ευρύχου παρήγε, στα μέσα του 19ου αιώνα, το καλύτερο βαμβάκι της Κύπρου. Το χωριό απέκτησε μεγαλύτερη σπουδαιότητα μετά την αγγλική κατοχή της Κύπρου, εξαιτίας έργων υποδομής που έγιναν. Έτσι, το 1899 συμπληρώθηκε η κατασκευή του δρόμου που κατέληγε στο χωριό από τη Λευκωσία. Σαν κεφαλοχώρι της περιοχής, η Ευρύχου απέκτησε Αστυνομικό Σταθμό από το 1905 και απετέλεσε το δυτικό τέρμα του Κυπριακού Σιδηροδρόμου που ένωνε την Αμμόχωστο με τη Λευκωσία και τη Λευκωσία με την Ευρύχου, με γραμμή συνολικής απόστασης 72 μιλίων. Ο Σιδηρόδρομος, αν και λειτούργησε από το 1906, με την Ευρύχου ενώθηκε τον Ιούνη του 1915. Το 1932 λειτούργησε και σιδηροδρομική διακλάδωση μεταξύ Ευρύχου και Καλού Χωριού Λεύκας.

Για περισσότερες πληροφορίες για το χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα ή να επικοινωνήσετε με το Κοινοτικό Συμβούλιο.

Στοιχεία επικοινωνίας
Διεύθυνση: Γρίβα Διγενή 11, 2831, Ευρύχου
Τηλέφωνο: +357 22932228
Φαξ: +357 22870591
Ε-mail: k.s.evrichou@gmail.com
Ιστοσελίδα: http://www.evrychou.org.cy

Τοποθεσία

Κοινοτικά συμβούλια

Υποσέλιδο