Κυπριακό κέδρο

Σε μικρές εκτάσεις υπάρχουν και άλλα είδη, όπως το κυπριακό κέδρο (Cedrus brevifolia). Είναι γνωστό από την αρχαιότητα, αναφέρεται από τους Θεόφραστο και Πλίνιο ως ένα πολύ σημαντικό δασικό δέντρο της τότε εποχής.

Το κυπριακό κέδρο είναι ένα από τα συνολικά τέσσερα είδη που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα άλλα τρία απαντούν στο Λίβανο, τη Συρία και την Τουρκία, στα Ιμαλάια και στα βουνά του Άτλαντα στη Βόρεια Αφρική. Οι διαφορές τους είναι πολύ μικρές και γι΄ αυτό πιστεύεται ότι έχουν προέλθει όλα από ένα μόνο είδος του οποίου η γεωγραφική εξάπλωση αρχίζει από τα Ιμαλάια στα ανατολικά και καταλήγει στα βουνά του Άτλαντα στα δυτικά.

Φτάνει σε ύψος μέχρι τα 30-35 μ. σε βαθιά και καλής ποιότητας εδάφη. Σε νεαρή ηλικία έχει ακόμα στενή κόμη και κωνική, ενώ στα γέρικα δέντρα αυτή γίνεται πλατιά και πεπλατυσμένη στην κορυφή. Συγκρινόμενα με τα άλλα είδη κέδρου, έχει τις πιο μικρές σε μήκος βελόνες και γι΄ αυτό είναι γνωστό ως το κέδρο το βραχύφυλλο. Είναι φυτό μόνοικο με άνθη μονογενή.

Το ξύλο του είναι καλής ποιότητας, γιατί είναι πλούσιο σε ρετσίνι που του προσδίδει μια πολύ δυνατή και ευχάριστη μυρωδιά και το κάνει να είναι μεγάλης διάρκειας και ανθεκτικό στις προσβολές από έντομα και μύκητες. Θεωρείται πολύ καλό υλικό για την κατασκευή πλοίων, επίπλων, ξυλόγλυπτων και γενικά στην οικοδομική. Σε πολλές παλιές εκκλησίες της Κύπρου χρησιμοποιήθηκε ξύλο κέδρου στην κατασκευή πορτοπαράθυρων, ξυλόγλυπτων εικονοστασίων, σκάμνων, αμβώνων, κλπ.

Τοποθεσία

Χλωρίδα - Πανίδα

Υποσέλιδο