Μνημείο Ηρώων στην Κακοπετριά

Το Μνημείο Ηρώων στην Κακοπετριά είναι αφιερωμένο στους ήρωες, που με τη θυσία τους σφράγισαν τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1955-1959. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, τελέστηκαν στις 27 Ιουνίου 1993, από τον πρώην Πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Το έργο έχει ολοκληρωθεί, χάρη στη συμβολή του ΣΙΜΑΕ (Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ).

Στο παρόν στάδιο, στο μνημείο υψώνεται το έμβλημα της δίπτερου Νίκης. Στις 29/5/2005 προστέθηκαν στο μνημείο οι ηρωικές γλυπτές μορφές του Αλέκου Κωνσταντίνου και του Παναγιώτη Τουμάζου. Ο πρώτος ήρωας κατάγεται από την Κακοπετριά, ενώ ο τελευταίος έπεσε μαχόμενος στην περιοχή.

Ο Παναγιώτης Τουμάζος θυσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1955-1959 εναντίον της αγγλικής αποικιοκρατίας. Ο Παναγιώτης Τουμάζου συμμετέχει στη διάδοση φυλλαδίων, αλλά και στην καταγραφή συνθημάτων. Το πάθος του για απελευθέρωση τον οδήγησε στη δραστηριοποίησή του και σε ομάδες κρούσεως, αλλά και σε ενέδρες. Το χειμώνα του 1955, ο Παναγιώτης Τουμάζου έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση μιας επιχείρησης ανατίναξης οχήματος του αγγλικού στρατού. Έτσι το Δεκέμβρη του ’55 ο Παναγιώτης Τουμάζου με τη βοήθεια συναγωνιστών του, πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση εναντίον στρατιωτικού οχήματος.

Ο Αλέκος Κωνσταντίνου είχε σημαντική θέση στον αγγλικό στρατό. Με την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα κατά των Άγγλων δεν παραιτήθηκε από το αξίωμά του στο αγγλικό στράτευμα, αλλά αντιθέτως το χρησιμοποίησε για το συμφέρον της πατρίδας του. Ο Αλέκος Κωνσταντίνου σημείωσε ακατάπαυστη δράση σ’ όλη τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα.

Τοποθεσία

Μνημεία

Υποσέλιδο