Μνημείο Ηρώων

Το Μνημείο Ηρώων της Λινού ανεγέρθηκε προς τιμή των ηρωικών μορφών του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59, Γεώργιου Αντωνίου και Ανδρέα Ζάκου. Το μνημείο αποτελείται από χάλκινες προτομές των ηρώων πάνω σε μαρμάρινες βάσεις.

Ο Γεώργιος Αντωνίου γεννήθηκε το 1924 στην Φλάσου. Μυήθηκε στην Ε.Ο.Κ.Α ωθούμενος από την αγάπη του για την πατρίδα και την πίστη του στις υπέρτατες αξίες. Ο Γεώργιος Αντωνίου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ευθυμιάδης, «δε θα μπορούσε να μην λάβει μέρος στον αγώνα του 1964», εξαίροντας μ’ αυτό τον τρόπο την αγωνιστικότητά του. Στις 19 Μαρτίου 1964, μια τουρκική σφαίρα τραυμάτισε θανάσιμα τον Αντωνίου Γεώργιο.

Ο Ανδρέας Ζάκος, γεννήθηκε στη Λινού στις 12 Νοεμβρίου του 1931. O Ανδρέας Ζάκος, μυήθηκε στην Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών – Ε.Ο.Κ.Α. Αρχικά ανέλαβε την προετοιμασία κρησφύγετων στην περιοχή Λεύκας-Πύργου, καθώς και την προσέλκυση νέων μελών στην Οργάνωση. Αργότερα, εντάχθηκε στην αντάρτικη ομάδα της Γαληνής και έπειτα από εντολή του Αρχηγού της Οργάνωσης ανέλαβε τις «αναγνωρίσεις στόχων για μελλοντικές επιθέσεις και δολιοφθορές». Ο Ανδρέας Ζάκος συνελήφθηκε κατά την διάρκεια της επίθεσης στο «Μερσινάκι», περιοχή πλησίον των αρχαίων Σόλων. Τότε, οδηγήθηκε μαζί με τον συναγωνιστή του, Χαρίλαο Μιχαήλ, στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας. Στις 9 Αυγούστου 1956, ο Ανδρέας Ζάκος απαγχονίστηκε, μαζί με τους συναγωνιστές του, Χαρίλαο Μιχαήλ και Ιάκωβο Πατάτσο.

Οι κοινότητες Λινού-Φλάσου, κάθε Μάιο τελούν κοινό μνημόσυνο ως ελάχιστο φόρο τιμής για τους αγωνιστές τους, Ανδρέα Ζάκο και Γεώργιο Αντωνιού.

Τοποθεσία

Μνημεία

Υποσέλιδο