Μνημείο πεσόντων 256 τάγματος πεζικού

Το 256 Τάγμα Πεζικού είχε την έδρα του, μετά την εισβολή, στην Ευρύχου. Υπηρετούσαν σε αυτό εθνοφρουροί από όλες τις γωνιές της Κύπρου και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα κυριότερα μέτωπα των μαχών.

Στις 6 Αυγούστου και ενώ είχε συμφωνηθεί η εκεχειρία, οι άνδρες του τάγματος βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην περιοχή Λαπήθου Καραβά από την 39η Μεραρχία του Αττίλα και δέχτηκαν επίθεση.

Οι λιγοστοί μαχητές αντιστάθηκαν με τα πενιχρά τους μέσα προκαλώντας σοβαρά πλήγματα στην επίθεση των Τούρκων. Λίγο πριν το μεσημέρι διατάχθηκαν να υποχωρήσουν και να εγκατασταθούν στη γραμμή Βασίλειας – Βαβυλά. Όμως οι Τούρκοι είχαν καταφέρει να κάνουν απόβαση στην περιοχή της Αϊρκώτισσας στη Λάπηθο και αφού είχαν ήδη κρυφτεί στις καλαμιές που υπήρχαν στην περιοχή, έστησαν φονική ενέδρα στους μαχητές του 256 που υποχωρούσαν. Ο απολογισμός ήταν σκληρός, καθώς μετρούσε 58 άνδρες νεκρούς ή αγνοούμενους.

Με πρωτοβουλία των επιζώντων αξιωματικών και οπλιτών του Τάγματος και με τη συμβολή του Κοινοτικού Συμβουλίου Ευρύχου, στήθηκε μνημείο, για να θυμίζει αιώνια τη θυσία τους. Στην ανάγλυφη πλάκα του μνημείου αναγράφονται και οι 58 πεσόντες.

Τοποθεσία

Μνημεία

Υποσέλιδο