Μονοπάτι της φύσης Άγιος Θεόδωρος – Ασίνου

Ένα μονοπάτι της φύσης ξεκινά από την ανατολική πλευρά του χωριού Άγιος Θεόδωρος και καταλήγει στον ναό της Παναγίας της Ασίνου, με τις περίφημες τοιχογραφίες της, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η διαδρομή περνά μέσα από δασικές εκτάσεις με μονοπάτια και έναν επαρχιακό δρόμο. Ο περιπατητής έχει την δυνατότητα να έχει θέα προς τον κόλπο της Μόρφου και προς τα καταπράσινα περιβόλια του.

Ειδικότερα, η διαδρομή περνά μέσα από τους πανέμορφους και καταπράσινους λόφους της Παλιοσποράς, κόβει στη μέση το δασωμένο βουνό του Φαρακλού (Καραφλού ή Φαλακρού), απ’ όπου μπορεί ο επισκέπτης ν’ αγναντέψει τον κάμπο και τα χωριά της πεδιάδας της Μόρφου, ως κάτω στη θάλασσα του Ξερού κι ως πέρα στον Πενταδάκτυλο και το ακρωτήρι του Κορμακίτη. Τις μέρες που η ατμόσφαιρα είναι διαυγής διακρίνονται στο βάθος και τα βουνά της Καραμανιάς (Ταύρος και Αντίταυρος) της Τουρκίας. Από εδώ, εύκολα ο επισκέπτης, μπορεί να σκαρφαλώσει στο Ιερό Βουνό του Δία (Μούττη του Δκιά) ή να προχωρήσει χαμηλά, προς τη Βυζαντινή Εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας στην Ασίνου με την πλούσια και πανάρχαια ιστορία της.

Το μονοπάτι γίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό τον Φλεβάρη, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις ανθισμένες αμυγδαλιές καθώς προχωρά σε αυτό, δημιουργώντας του ένα ξεχωριστό θέαμα.

Στοιχεία διαδρομής
Αφετηρία: (α) Το χωριό Άγιος Θεόδωρος της Σολέας
Τέρμα:Ναός της Παναγίας Ασίνου
Μήκος: 5,6km
Χρόνος: 1,5 – 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2

Τοποθεσία

Μονοπάτια της φύσης

Υποσέλιδο