Μονοπάτι της φύσης Αταλάντη

Το μονοπάτι πήρε το όνομά του από την αρχαία νύμφη των δασών Αταλάντη περίφημη κυνηγό και δρομέα, προστατευόμενη της Θεάς Άρτεμης. Ακολουθεί πορεία γύρω από τη Χιονίστρα σε υψόμετρο 1700–1750m και διέρχεται μέσα από πυκνές συστάδες μαύρης πεύκης και αόρατου του Τροόδους.

Προσφέρει εξαιρετική θέα σε πολλές περιοχές και χωριά των επαρχιών Λεμεσού, Πάφου και Λευκωσίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει είσοδος γαλαρίας για εξόρυξη χρωμίου, η οποία βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το 1982. Σε απόσταση 3km από την αφετηρία υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό και κατά διαστήματα ξύλινα καθίσματα για ξεκούραση των περιπατητών. Στη διαδρομή υπάρχουν επεξηγηματικές πινακίδες για φυτά, θάμνους, αλλά και το χαρακτηριστικό Οφιολιθικό Σύμπλεγμα του Τροόδους.

Το μονοπάτι ξεκινά από την πλατεία Τροόδους και καταλήγει στο συνοικισμό του Χρωμίου σε υψόμετρο 1750μ. Για την επιστροφή πίσω στην πλατεία Τροόδους, μπορεί ο περιπατητής να ακολουθήσει τον κύριο ασφαλτόδρομο Προδρόμου-Τροόδους ή το δασικό μονοπάτι ανατολικά του δρόμου αυτού.

Στοιχεία διαδρομής
Αφετηρία: Πλατεία Τροόδους
Μήκος: 14km
Χρόνος: 4-5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2
Μορφή: Κυκλική

Τοποθεσία

Μονοπάτια της φύσης

Υποσέλιδο