Μονοπάτι της φύσης, Μνήματα των Πισκόπων (γραμμικό)

Το μονοπάτι έχει πάρει το όνομά του από την τοποθεσία «Μνήματα των Πισκόπων», σημείο όπου τρεις Μητροπολίτες της Κύπρου σφαγιάστηκαν από τους Καραμάνους κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Η όλη διαδρομή βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, που είναι μια περιοχή του δικτύου NATURA 2000. Περνά μέσα από πυκνές συστάδες μαύρου πεύκου αλλά και κατά μήκος του γκρεμού, προσφέροντας απολαυστικές εικόνες από τον ποταμό του Χρωμίου, την Κοιλάδα Σολέας και τον Κόλπο Μόρφου. Η πλούσια βλάστηση στην αρχή του μονοπατιού αποτελείται από μαύρη πεύκη. Μετά σε υψόμετρο κάτω των 1.400 μέτρων συναντάται η τραχεία πεύκη. Το μονοπάτι τελειώνει στον δασικό δρόμο Πλατάνια – Αποθέρι – Άγιος Νικόλαος της Στέγης, όπου υπάρχει επιλογή τριών οδών που καταλήγουν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης, στο χωριό Κακοπετριά και στον εκδρομικό χώρο Πλατανιών, αντιστοίχως. Η διαδρομή συνδέεται με το μονοπάτι Κάμπος του Λιβαδιού.

Πληροφορίες
Αφετηρία: Στον κεντρικό δρόμο Τροόδους – Καρβουνά, 1.5 χλμ. πριν την Πλατεία Τροόδους, 9 χλμ. από την τοποθεσία Καρβουνάς, στον εκδρομικό χώρο Κάμπος του Λιβαδιού. Το σημείο εκκίνησης είναι περίπου 300 μ. κατά μήκος του στενού ασφαλτόδρομου. Ακολουθώντας πορεία 1 χλμ. στο μονοπάτι που διαπλατύνθηκε ώστε να διευκολυνθούν τα άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικό καροτσάκι, καταλήγετε σε μια διασταύρωση με την ξύλινη επιγραφή «Μνήματα Πισκόπων» (βορειοδυτική κατεύθυνση) και την ακολουθείτε. Το πρώτο χιλιόμετρο αυτής της διαδρομής είναι μέρος του μονοπατιού Κάμπος του Λιβαδιού. Η διαδρομή καταλήγει στο χωματόδρομο που ενώνει την τοποθεσία Πλατάνια με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης.
Μήκος: 8 χλμ.
Χρόνος: 3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3
Μορφή: Γραμμικό

Τοποθεσία

Μονοπάτια της φύσης

Υποσέλιδο