Μουσείο θυσίας αγωνιστών της ΕΟΚΑ

Στις 11 το πρωί, Παρασκευή 20 Ιουνίου 1958, στο χωριό Κούρδαλι, έγινε μια από τις τρομακτικότερες εκρήξεις, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Ήταν το ισόγειο του σπιτιού του Ανδρέα και της Ειρήνης Πατσαλίδη. Ανατινάχτηκε το φτωχικό που πρόσφερε καταφύγιο στους αγωνιστές. Εδώ έχασαν τη ζωή τους οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ανδρέας Πατσαλίδης 25 χρονών, Κώστας Αναξαγόρα 23 χρονών, Αλέκος Κωνσταντίνου 23 χρονών και Παναγιώτης Γεωργιάδης 28 χρονών, καταζητούμενος και αρχηγός μιας ομάδας της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια μιας μυστικής εκπαίδευσης στην κατασκευή νέων και αποτελεσματικότερων εκρηκτικών μειγμάτων και στη χρήση αυτών από τους αγωνιστές, σημειώθηκε μια σφοδρή έκρηξη. Στον χώρος του σπιτιού κρύβονταν και πολλά από τα όπλα και πυρομαχικά της ΕΟΚΑ, για τα οποία οι ήρωες συζητούσαν αν έπρεπε να τα μετακινήσουν σε άλλο χώρο, λόγω των επιδρομών του Αγγλικού στρατού στην περιοχή. Η έκρηξη κατατεμάχισε τα παλικάρια που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο σπίτι. Η τρομακτική έκρηξη έγινε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, οι οποίες ποτέ δε θα διευκρινιστούν.

Στον χώρο αυτό του φοβερού ατυχήματος, προσωπικά αντικείμενα των ηρώων και φωτογραφίες με επεξηγηματικά κείμενα ιστορούν πώς το ταπεινό αυτό σπίτι έγινε το «Κούγκι» του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Στοιχεία επικοινωνίας
Διεύθυνση: Τ.Κ. 2846, Κουρδάλι
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο

Τοποθεσία

Μουσεία - Εκθέσεις

Υποσέλιδο