Μουσείο Κυπριακού Σιδηροδρόμου

Κατά τη διάρκεια της αγγλικής κατοχής στην Κύπρο, η ιδέα για δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου ξεκίνησε από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Έτσι, εκτός από την κατασκευή του δρόμου το 1899 που κατέληγε στο χωριό, η Ευρύχου αποτέλεσε το δυτικό τέρμα του Κυπριακού Σιδηροδρόμου που ένωνε την Αμμόχωστο με τη Λευκωσία και τη Λευκωσία με την Ευρύχου, με γραμμή συνολικής απόστασης 72 μιλίων. Ο Σιδηρόδρομος, αν και λειτούργησε από το 1906, με την Ευρύχου ενώθηκε τον Ιούνιο του 1915. Η κατασκευή του σιδηροδρόμου ήταν σημαντικό έργο υποδομής, καθώς συνέδεε ένα λιμάνι με βασικές αγροτικές περιοχές, αλλά και με τα μεταλλεία Σκουριώτισσας και Χρωμίου. Επιπλέον θα μετέφερε με ασφάλεια και ταχύτητα έναν μεγάλο αριθμό Άγγλων στρατιωτών, καθώς η Κύπρος επιλλέχτηκε ως στρατιωτική τους βάση.

Ο Σταθμός του Τρένου, που κτίστηκε το 1906, έλαβε, μετά τη λήξη λειτουργίας του σιδηροδρόμου το 1931, διάφορες χρήσεις: το 1932 λειτούργησε ως υγειονομικό κέντρο για αντιμετώπιση μεταδοτικής ασθένειας και αργότερα ως κοιτώνας δασικών.

Το 2004 αναπαλαιώθηκε και αποτελεί σήμερα το Μουσείο Σιδηροδρόμου. Στις αίθουσές του εκτίθενται αυθεντικά έγγραφα, σχέδια, φωτογραφίες και αντικείμενα σχετικά με τους σιδηροδρόμους της Κύπρου, καθώς και μοντέλα σταθμών και τροχαίου υλικού. Στην πίσω πλευρά έχει κτιστεί η πλατφόρμα και τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής με αυθεντικές ράγιες. Δύο βαγόνια του Κυπριακού Σιδηροδρόμου εκτίθενται κάτω από ένα μεταλλικό στέγαστρο στην αυλή.

Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλ.: +357 22 933010
Ώρες λειτουργίας:
Θερινό ωράριο (16/4 – 15/9) Δευτέρα – Κυριακή: 9.30 – 17.00
Χειμερινό ωράριο (16/9 – 15/4 ) Δευτέρα – Κυριακή: 08:30 – 16:00

Τοποθεσία

Μουσεία - Εκθέσεις

Υποσέλιδο