Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης ιδρύθηκε από τον τότε διευθυντή του Δημοτικού σχολείου Γαλάτας κύριο Αθανάσιο Παπαδόπουλο. Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 1990 και στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό σχολείο Γαλάτας.

Πολλά από τα αντικείμενα του Μουσείου αποκτήθηκαν κυρίως από δωρεές των κατοίκων της Γαλάτας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα μέσα από επισκέψεις και σε άλλες επαρχίες της Κύπρου κατάφερε να μαζευτεί ένα πλούσιο υλικό και να δημιουργηθεί ένα ωραίο μουσείο και αρκετά πλούσιο σε εκθέματα.

Στο μουσείο αυτό είναι συγκεντρωμένο ένα πλήθος από λαογραφικά αντικείμενα της ζωής της Γαλάτας, αλλά και της ιστορίας του τόπου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η είσοδος του μουσείου που με την πρώτη ματιά νομίζει κανείς πως βρίσκεται σε παλιό χωριάτικο σπίτι της περιοχής. Η είσοδός του είναι μια παραδοσιακή ξύλινη πόρτα, φτιαγμένη με ξύλο πεύκου, ενώ η οροφή είναι κατασκευασμένη από καλάμια στηριγμένα σε ξύλινες δοκούς.

Τα εκθέματα του μουσείου καλύπτουν το παραδοσιακό κυπριακό σπίτι από τις αρχές του αιώνα και μετά. Όλα τα αντικείμενα του μουσείου είναι ταξινομημένα κατά επαγγέλματα. Εργαλεία και τα απαραίτητα σύνεργα του βοσκού, του γεωργού, του μεταξά, του κτίστη, του χασάπη, του κεραμοποιού, του ξυλοκόπου, του κρασοπούλη, του τσαγκάρη, του πελεκάνου, του παπουτσή. Υπάρχει επίσης, μια πλούσια συλλογή ενδυμασιών, μια μεγάλη ποικιλία ειδών κουζίνας, διάφορα έπιπλα εποχής, καθώς και ένα πουαρώ που χρονολογείται από το 1925.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 139, Γαλάτα, Κύπρος
Τηλέφωνο: (+357) 22923250
Ώρες λειτουργίας: 8:00 – 14:30
Για διευθέτηση επίσκεψης στο Μουσείο εκτός ωρών λειτουργίας, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον κοινοτάρχη Γαλάτας κύριο Κωστάκη Κλεάνθους στο τηλέφωνο (+357) 99300072.

Τοποθεσία

Μουσεία - Εκθέσεις

Υποσέλιδο