Μουσείο Μεταλλευτικής Κληρονομιάς

Το «Μουσείο Μεταλλευτικής Κληρονομιάς» στα Κατύδατα δημιουργήθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού και το Σύνδεσμο Ετεροδημοτών Κατυδάτων. Βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας, δίπλα από το Γραφείο του Κοινοτικού Συμβουλίου. Εδώ στεγάζεται και το Πολιτιστικό Κέντρο των Κατυδάτων. Τόσο η αυλή όσο και τα κτίρια είναι εντυπωσιακά.

Το Μουσείο στεγάζεται σε δυο αίθουσες. Η μία από αυτές έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνει την εντύπωση ορυχείου. Έχουν περίτεχνα αντιγραφεί οι στοές του Μεταλλείου της Φουκάσας. Βολίτζια υποβαστάζουν τη χαμηλή οροφή των υγρών στοών και οι τοίχοι έχουν τα χρώματα και την εμφάνιση των ορυκτών του γειτονικού μεταλλείου. Κασμάδες, φτυάρια και άλλα σύνεργα των μεταλλωρύχων συμπληρώνουν το σκηνικό. Σε μια βιτρίνα βρίσκεται η εξάρτηση των μεταλλωρύχων: μπότες, ρούχα από χακί, κάσκες, φανάρια πετρελαίου κ.ά.

Στη δεύτερη αίθουσα βρίσκονται σε φωτιζόμενες βιτρίνες ορυκτά από το μεταλλείο: χαλκοπυρίτης, σιδηροπυρίτης, ώχρες κ.ά. Επίσης υπάρχουν προϊόντα από τα μεταλλεύματα της Φουκάσας: χαλκός, ασήμι, χρυσάφι κ.τ.λ.

Σε άλλα σημεία υπάρχουν αντικείμενα που κατασκευάζονταν από χαλκό. Φωτογραφίες των μεταλλωρύχων σε ώρα δουλειάς ή ανάπαυσης συμπληρώνουν την εικόνα του πιο μεγάλου και ιστορικού μεταλλείου χαλκού της Κύπρου.

Τοποθεσία

Μουσεία - Εκθέσεις

Υποσέλιδο