Ναός Αγίου Θεοδώρου

Στον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη είναι αφιερωμένη η κύρια εκκλησία, που είναι κτισμένη στην ανατολική όχθη του ποταμού Ατσά και ανατολικά του παλαιού πυρήνα του χωριού. Η κτίση του ναού ανάγεται περίπου στα τέλη του 18ου αιώνα.

Ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής με δίριχτη, ξύλινη και οξυκόρυφη κεραμοσκεπή στέγη.
Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι πετρόκτιστοι με το πάχος των τοίχων να φτάνουν τα 90 εκατοστά. Το καμπαναριό του ναού είναι ψηλό και βρίσκεται στη γωνία που σχηματίζουν ο δυτικός με τον νότιο τοίχο.

Το τέμπλο του ναού είναι κατασκευασμένο από ξύλο πεύκου και φέρει εικονογράφηση του 1890. Στο εικονοστάσιο μαζί με άλλες εικόνες μεγάλης αρχαιολογικής αξίας βρίσκεται και η εικόνα, η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Θεόδωρου τον Στρατηλάτη.

Η παράδοση λέει, πως στον μέρος που είναι κτισμένη η εκκλησία , βρέθηκε από τους κατοίκους της περιοχής η εικόνα του Αγίου Θεοδώρου. Οι κάτοικοι πήραν την εικόνα, τη μετέφεραν στη δυτική όχθη του ποταμού, όπου ήταν κτισμένο το παλιό χωριό και θέλησαν να κτίσουν την εκκλησία πάνω στο λόφο που είναι σήμερα το σχολείο. Ο τόπος όμως, φαίνεται δεν άρεσε στον Άγιο, γιατί κάθε βράδυ η εικόνα έφευγε και πήγαινε στο μέρος που τη βρήκαν. Έτσι αποφάσισαν να κτίσουν μια μικρή εκκλησιά στον σημείο που βρέθηκε η εικόνα του Αγίου. Αργότερα την επέκτειναν και της έδωσαν τη σημερινή της μορφή.

Τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη, η κοινότητα Αγίου Θεοδώρου τιμά στις 8 Φεβρουαρίου, όπου γίνεται και η λιτάνευση της εικόνας του.

Τοποθεσία

Ναοί

Υποσέλιδο