Ναός Ιωακείμ και Άννης

Ο ναός των αγίων Ιωακείμ και Άννης στο κέντρο του χωριού είναι από τους πιο παλιούς της Σολιάς (12ος αιώνας). Είναι κτισμένος σε ρυθμό μονόκλιτης Βασιλικής, η οποία φέρει ξύλινη, οξυκόρυφη και κεραμοσκεπή στέγη. Ο ναός είναι κτισμένος με πέτρα.

Το κωδωνοστάσιο είναι κι αυτό πετρόκτιστο και φέρει εξαιρετικής ομορφιάς ανάγλυφα. Βρίσκεται στη γωνία που σχηματίζουν ο νότιος με τον δυτικό τοίχο και δεν είναι ενσωματωμένο στον κυρίως Ναό αλλά εφάπτεται της γωνίας.

Δυστυχώς έγιναν παλαιότερα πολλές επεμβάσεις που αλλοίωσαν αισθητά την αρχική κατασκευή σε διάφορες εποχές, από τον 12ο αιώνα μέχρι τον 16ο ή 17ο αιώνα. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι ο οικισμός γύρω από την εκκλησία υφίστατο όλο το διάστημα αυτό. Στο εσωτερικό του διασώζονται ελάχιστες τοιχογραφίες. Μια σπάνια τοιχογραφία είναι εκείνη των Αγίων Σαράντα, του 12ου αιώνα. Πολύ σπουδαία είναι, επίσης, η φορητή εικόνα της Παναγίας Καλιονίτισσας του 13ου αιώνα.

Στο εσωτερικό της εκκλησίας είναι ζωγραφισμένοι και διάφοροι θυρεοί, πιθανώς του 15ου αιώνα, πράγμα που σημαίνει ότι ο οικισμός, η εκκλησία και η περιοχή αποτελούσαν τότε φέουδο επί Φραγκοκρατίας.

Τοποθεσία

Ναοί

Υποσέλιδο