Ναός Παναγίας Οδηγήτριας

Ο ναός της Παναγίας Οδηγήτριας βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Οικοδομήθηκετο 1930 με δωρεές και εθελοντική εργασία των κατοίκων της κοινότητας και άλλων ευσεβών Χριστιανών και χάρη σε αυτούς ολοκληρώθηκε μέσα σε ενάμιση χρόνο. Στη θέση αυτή του ναού προϋπήρχε άλλος μικρότερος ναός, ίσως του 15ου αιώνα. Η αύξηση του πληθυσμού της κοινότητας και η στενότητα χώρου επέβαλαν την ανέγερση μεγαλύτερου ναού. Έτσι κατεδαφίστηκε η παλιά μικρή εκκλησία και στη θέση της κτίστηκε μεγάλος επιβλητικός ναός, ο σημερινός. Όλη η επίπλωση του ναού έγινε από δωρεές των εγχώριων ιδίως μοναχών που υπηρετούσαν στις διάφορες μονές της περιοχής.

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Μακάριος ο Β΄ συνήθιζε ν’ αποκαλεί την εκκλησία αυτή «μικρή Φανερωμένη», για να τονίσει την μεγαλοπρέπειά της, παρομοιάζοντάς την με εκείνη της Λευκωσίας.

Η κτητορική επιγραφή που βρίσκεται εντοιχισμένη στη βόρεια είσοδο αναφέρει τα ονόματα των κτητόρων «Ευριπίδη Γεωργιάδη και της συζύγου του Άννης», το μητροπολίτη Κυρήνειας «Κ.Κ. Μακαρίου» και το έτος κτήσης «1930».

Ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού είναι πολύ πλούσιος και επιβλητικός. Χωρίζεται σε τρία κλίτη με δυο σειρές κιόνων και θόλο. Ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού είναι πλούσιος και επιβλητικός και κατάμεστος με αγιογραφίες.

Στο σκευοφυλάκιο του ναού φυλάσσονται διάφορα Ιερά Σκεύη και άμφια, όπως καλύμματα, αρχαίες πόρπες, θυμιατήρια, σταυροί, ένα Ευαγγέλιο του 1745 κ.ά.

Φυλάσσονται επίσης στο γυναικωνίτη του ναού πολλές Βυζαντινές εικόνες, οι οποίες προφανώς ανήκαν στο εικονοστάσιο του παλαιότερου ναού.

Για διευθέτηση επίσκεψης στην εκκλησία, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον πάτερα Κυριάκο Χαραλάμπους στο τηλέφωνο: (+357) 99-720918.

Τοποθεσία

Ναοί

Μέγεθος Γραμματοσειράς
Υποσέλιδο