Ναός Παναγίας Ποδίθου

Η Εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας, πιο γνωστή με την επωνυμία Ποδίθου, είναι κτισμένη στη μέση μιας μακρόστενης κοιλάδας κοντά στις παραποτάμιες όχθες του Κλάριου ποταμού. Βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Γαλάτα, στα βόρεια του οικισμού.

Ο ναός της Παναγίας περιλαμβάνεται στις δέκα εκκλησίες της περιοχής του Τροόδου που έχουν κηρυχθεί από την UNESCO Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εντάχθηκε στον κατάλογο 1985.

Αποτελούσε το καθολικό μικρής ομώνυμης Μονής που κτίστηκε, σύμφωνα με την επιγραφή που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του δυτικού τοίχου του ναού, στα 1502 με χορηγία του Έλληνα στρατιωτικού Δημητρίου ντε Κορόν και της συζύγου του Ελένης. Η παλαιότερη αναφορά που υπάρχει για την μονή προέρχεται από τον περιηγητή Βασίλειο Μπάρσκυ που επισκέφτηκε την περιοχή στα 1735. Σε αυτό, αναφέρει ότι υπήρχε ένα μόνο κελί και δυο μοναχοί. Η μονή λειτουργούσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950.

Ο ναός της Ποδίθου ανήκει στον τύπο του μονόχωρου ξυλόστεγου που καλύπτεται με μεγάλη αμφικλινή στέγη και περιβάλλεται από κλειστή στοά στις τρεις πλευρές του. Το δάπεδο της στοάς καλύπτεται από οπτόπλινθους. Ο ναός είναι σχετικά μεγάλων διαστάσεων και έχει σχήμα ορθογώνιο με ελαφρά προεξέχουσα αψίδα ιερού στα ανατολικά.

Πανηγυρίζει την Τρίτη της Λαμπρής.

Πληροφορίες
Τηλέφωνο: (+357) 99-671776
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη-Σάββατο: 9:00-16:00
Κυριακή: 11:00-16:00
Δευτέρα : Κλειστός

Τοποθεσία

Ναοί

Υποσέλιδο