Ναός Παναγίας του Μουτουλλά

Στα νότια του χωριού, σε βραχώδες ύψωμα που δεσπόζει της περιοχής και σε απόσταση 300 μέτρων περίπου από τον κύριο δρόμο, βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας, η επονομαζόμενη «του Μουτουλλά» (παλαιότερα ως «Υπεραγία Θεοτόκος του Γερακιώτη»). Η επωνυμία του ναού οφείλεται στο «επίθετο» του κτήτορα, του Ιωάννη Γερακιώτη η Ιωάννη Μουτουλλά.Κτητορική επιγραφή που βρίσκεται στο ιερό βήμα του ναού αναφέρει ως χρονολογία κτήσεως της εκκλησίας το έτος 1280 μ.Χ., από τον Ιωάννη και τη σύζυγό του Ειρήνη.

Ο ναός ανήκει στον τύπο του ξυλόστεγου ναού, ο οποίος είναι ιδιαίτερος και χαρακτηριστικός τύπος της οροσειράς του Τροόδους. Ο τύπος αυτός της εκκλησίας, με ισχυρά επικλινή δίρριχτη στέγη καλύπτεται με επίπεδα κεραμίδια. Έχει εσωτερικές διαστάσεις χωρίς την αψίδα 6,73 μ Χ 3,75 μ. Η αψίδα έχει χορδή 1,95 μ. και βέλος 1,30 μ. Τέλος του 14ουαι. μ.Χ. (ή το πιθανότερο αρχές του 15ουαι.) κατασκευάστηκαν στοές (γυναικωνίτης και νάρθηκας) στη δυτική και βόρεια πλευρά του ναού.
Τον Δεκέμβριο του 1985 η εκκλησία της Παναγίας του Μουτουλλά περιλήφθηκε στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της Ουνέσκο.

Τοποθεσία

Ναοί

Υποσέλιδο