Ναός Τιμίου Σταυρού

Ο ναός Τιμίου Σταυρού βρίσκεται στην έξοδο της Κοινότητας Τεμβριά, στο δρόμο προς Κοράκου-Ευρύχου στην κορυφή ενός λόφου που δεσπόζει του βουνού. Η παράδοση συνδέει την ανέγερσή του με την ανεύρεση και τη μεταφορά Σταυρού από το χωριό Λαμπαδού, που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Σινά Όρος και Γαλάτα. Η εκκλησιά του Τίμιου Σταυρού ανεγέρθηκε στο σημείο όπου ο Σταυρός έγινε ασήκωτος, κατά τη μεταφορά του. Πρόκειται για ένα κτίσμα του 16ου αιώνα που αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο της ξυλόστεγης βασιλικής. Έχει διαστάσεις 5 Χ 15 μέτρα.

Το αρχικό κτίσμα -του 16ου -αιώνα- έτυχε κάποιων προσθηκών-παρεμβάσεων τον 18ο αιώνα, αλλά και εργασιών ανακαίνισης το 1994 και το 2010. Συγκεκριμένα, το 1994 έγινε πλήρης αντικατάσταση της στέγης, ενώ το 2010 έγινε τόσο συντήρηση της τοιχοποιίας και τοποθέτηση νέου πατώματος με παλαιές γυψόπλακες όσο και αποκατάσταση της εξωτερικής τοιχοποιίας.

Δυστυχώς, παραμένει άγνωστη η χρονολογία τέλεσης των θυρανοίξιων της εκκλησίας.

Εσωτερικά ο ναός κοσμείται με ένα ξύλινο, σκαλιστό εικονοστάσι του 18ου αιώνα, το οποίο είναι άγνωστο ποιος το φιλοτέχνησε. Οι εικόνες που βρίσκονται στο εσωτερικό του ναού είναι παλαιότερες του 16ου αιώνα, παρόλο που η εκκλησία δεν κτίστηκε σε θεμέλια παλαιότερου ναού για να δικαιολογεί τη χρονολογία των εικόνων. Κάποιοι αναφέρουν πως οι εικόνες μεταφέρθηκαν από τον ναό του Αγίου Γεωργίου που υπήρχε στην Πέρα Γειτονιά και κατεδαφίστηκε.

Τοποθεσία

Ναοί

Υποσέλιδο