Ναός του Σταυρού του Αγιασμάτι

Ο Ναός του Τίμιου Σταυρού του Αγιασμάτι βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους, στην γεωγραφική περιοχή Πιτσιλιάς, 6,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού Πλατανιστάσα. Κτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα ή στις αρχές του 16ου αιώνα, με δαπάνη του ιερέα Πέτρου Περάτι και της συζύγου του Πεπάνης, οι οποίοι εικονίζονται σε τοιχογραφία.

Ο ναός παλαιότερα αποτελούσε καθολικό μικρής μονής αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό. Η ύπαρξή της πιστοποιείται από την επιγραφή πάνω στη νότια θύρα του ναού, αλλά και στη βόρεια θύρα που αναγράφεται «Τίμιου Σταυρού του Αγιασμάτι».

Ο ναός του Τίμιου Σταυρού ανήκει στον τύπο ξυλόστεγου ναού που συναντάται πολύ συχνά στην περιοχή του Τροόδους. Ο κυρίως ναός είναι μονόχωρος και περιβάλλεται από κλειστή στοά και από τις τέσσερις πλευρές του. Πρόκειται για μια αρκετά σύνθετη κατασκευή.

Ο ναός αποτελεί σημαντικό μνημείο εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον εικονογραφικό διάκοσμο. Το 1985 ο ναός εντάχθηκε στον κατάλογο της UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι τοιχογραφίες είναι του ζωγράφου Φίλιππου Γουλ, ο οποίος ήταν επηρεασμένος από τη Βυζαντινή και τη Δυτική ζωγραφική, όσο και από την ντόπια παράδοση.

Στο ναό διατηρείται ένα μεγάλος ξύλινος ζωγραφισμένος σταυρός και το αρχικό γραπτό εικονοστάσι μαζί με το νεότερο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα.

Τοποθεσία

Ναοί

Μέγεθος Γραμματοσειράς
Υποσέλιδο