Νερόμυλος Σιαπά Μπέη
Η Φλάσου είναι μικτό χωριό της περιοχής της Σολιάς, της επαρχίας Λευκωσίας, γύρω στα 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού Ευρύχου. Η κοινότητα είναι κτισμένη στην κοιλάδα του ποταμού Καρκώτη, σε μέσο υψόμετρο 330 μέτρων. Το υψόμετρο στην περιοχή του χωριού, κυμαίνεται μεταξύ 250 και 400 μέτρων.
Η Φλάσου είχε μεγάλη παραγωγή μπαμπακιού και μεταξιού. Επίσης παρήγε ανέκαθεν πολλά δημητριακά και ελιές, γι’ αυτό είχε πολλούς νερόμυλους και ελιόμυλους.
Στην περιοχή «Μώλος» βρίσκεται ένας από τους δύο άριστα διατηρημένους νερόμυλους, ο νερόμυλος του Σιαπά Μπέη.
Οι νερόμυλοι αυτοί είναι συνήθως πετρόκτιστοι υδατόπυργοι ψηλοί, και είναι ορθογώνιοι, τετράγωνοι ή κυκλικοί. Τα αυλάκια που οδηγούν στον λάκκο στηρίζονται σε καμάρες ή σε τοίχους με αντηρίδες. Αποτελείται από ένα στενόμακρο μονόχωρο, το μακρυνάρι ή δίχωρο με δοκούς ή καμάρες και επίπεδη στέγη. Η φτερωτή συνήθως είναι οριζόντια, ξύλινη κι αργότερα σιδερένια.
Σημαντικά για ένα τόπο όπου οι συνθήκες επιβάλλουν τη σωστή διαχείριση και οικονομία του νερού είναι τα υδραυλικά έργα υποδομής για τη συγκέντρωση, την αποθήκευση και τη διοχέτευση του νερού. Αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του μύλου, κάποτε υψηλής τεχνολογίας, και περιλαμβάνουν φράγματα, δεξαμενές, αυλάκια με «δησιές», υδραγωγεία, λάκκους κλπ.
Τοποθεσία
Μνημεία
Γεφύρι Μύλου Γωνιάς
Δίπλα από τον Μύλο της Γωνιάς βρίσκεται και ένα μεγάλο πέτρινο γεφύρι. Πρόκειται για το πρώτο γεφύρι που κτίστηκε στην Κακοπετριά και αποτελούσε την αποκλειστική οδό πρόσβασης μεταξύ Σολέας, Πιτσιλιάς και Μαραθάσας. Από το γεφύρι οι κάτοικοι της Κακοπε
Ελιόμυλος της Παφίταινας
Ο παραδοσιακός Ελιόμυλος της Παφίταινας βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας Σπηλίων. Χτίστηκε τον περασμένο αιώνα, όπως μαρτυρείται από το πιεστήριό του, που φέρει χαραγμένη τη χρονολογία 1894. Ανήκε στην Κατερίνα Κουτσολοϊζή (Παφίταινα) από τα Σπήλια,
Ενετική γέφυρα
Το ενετικό γεφύρι, κτισμένο τον 16ο αιώνα, ένωνε παλαιότερα το χωριό με τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, το πρώτο Δημοτικό Σχολείο και την αγροτική περιοχή που βρίσκεται πέρα από αυτό. Βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τη Μονή ανάμεσα σε πανύψηλα πλα
Ηρώο Αγωνιστών της ΕΟΚΑ
Το Ηρώο Αγωνιστών της ΕΟΚΑ βρίσκεται στο κέντρο των Σπηλίων. Είναι ένα σύμπλεγμα τεσσάρων ανδριάντων των αγωνιστών της ΕΟΚΑ που σκοτώθηκαν στα Κούρδαλι στις 20 Ιουνίου 1958, ενώ εκπαιδεύονταν στη χρήση νάρκης: Ανδρέας Πατσαλίδης, Κώστας Αναξαγόρα, Πανα










