Νερόμυλος του Κύριλλου
Ο μύλος του Κύριλλου βρίσκεται στη Γαλάτα, δίπλα στον ποταμό Κλάριο και έχει αναπαλαιωθεί, καθιστώντας τον πόλο έλξης επισκεπτών, ντόπιων και ξένων.
Ο Χρύσανθος και Ανδρέας Κύριλλου ήταν οι μόνοι σε όλη την Κύπρο που γνώριζαν την επεξεργασία και συναρμολόγηση των μυλόπετρων, το στήσιμο του μύλου, καθώς και το χάραγμα αυτού. Έτσι ο μύλος του Κύριλλου ήταν ένας από τους πιο δυνατούς και ξακουστούς αλευρόμυλους της περιοχής και όχι μόνο .
Δίπλα στη μεγάλη φτερωτή του μύλου υπάρχει μια κατακόρυφη πετρόκτιστη χοάνη, ύψους 20 μέτρων που δε φαίνεται παρά μόνο το κάτω στενό στόμιό της, το «σιφφούνιν» από όπου εκσφενδονίζεται, εν ώρα λειτουργίας, με μεγάλη πίεση το νερό επάνω στις κούππες της φτερωτής και η τελευταία δίνει την κίνηση στο μύλο. Στο εσωτερικό του μύλου, σε ένα σχετικά ευρύχωρο δωμάτιο βρίσκονται τρεις μύλοι, ο ένας για σιτάρι, ο δεύτερος για κριθάρι και ο τρίτος για πλιγούρι.
Οι μυλόπετρες, χαμηλοί κύλινδροι από συμπαγή σκληρό λίθο, μια σταθερή από κάτω και μια περιστρεφόμενη γύρω από μεταλλικό άξονα από πάνω, αποτελούν τη βάση του αλεστικού μηχανισμού. Είναι χαραγμένες με πολλές ισοβαθείς εγκοπές που με τέχνη ο μυλωνάς καταφέρνει χρησιμοποιώντας το μυλοχαράιν (κοντό ατσάλινο σφυρί), να επιτυγχάνεται το άλεσμα των σπόρων, καθώς προχωρούν ανάμεσα στις τριβόμενες πέτρες. Η τροφοδοσία γίνεται από την αβάτζην, το τεράστιο χωνί που είναι στερεωμένο πάνω από τις μυλόπετρες και διαθέτει ρυθμιστή για έλεγχο της ροής των σπόρων.
Τοποθεσία
Μνημεία
Λημέρια της ΕΟΚΑ
Τα Λημέρια της ΕΟΚΑ ήταν σύστημα τεσσάρων κρησφύγετων: το αρχηγείο, η αποθήκη, ένα μαγειρείο, και ένα παρατηρητήριο. Βρίσκονται στην κορυφογραμμή που δεσπόζει του χωριού Κούρδαλι. Εδώ έστησε για λίγο το στρατηγείο του ο αρχηγός της ΕΟΚΑ. Ο αρχηγός διέμ
Μνημείο Ηρώων
Το Μνημείο Ηρώων της Λινού ανεγέρθηκε προς τιμή των ηρωικών μορφών του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59, Γεώργιου Αντωνίου και Ανδρέα Ζάκου. Το μνημείο αποτελείται από χάλκινες προτομές των ηρώων πάνω σε μαρμάρινες βάσεις. Ο Γεώργιος Αντωνίου γεννήθηκε το
Μνημείο Ηρώων – Γαλάτα
Το Μνημείο των Ηρώων βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Έχει φιλοτεχνηθεί από τον Άνδρο Καζαμία ως μια ένδειξη θαυμασμού, αγάπης και περηφάνιας προς τους ήρωες της Κύπρου, για μνήμη αιώνια και παραδειγματισμό στις μελλούμενες γενεές. Είναι μια στήλη περί
Μνημείο Ηρώων στην Κακοπετριά
Το Μνημείο Ηρώων στην Κακοπετριά είναι αφιερωμένο στους ήρωες, που με τη θυσία τους σφράγισαν τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1955-1959. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, τελέστηκαν στις 27 Ιουνίου 1993, από τον πρώην Πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας,









