Ο Πεύκος του Λαυρέντου – Παναγίας Ποδίθου

Ένας ψηλός πεύκος «ορθώνεται» στο μέσο άγριας βλάστησης, λίγα μόλις μέτρα μακριά από την εκκλησία της Παναγίας της Ποδίθου και σε κοντινή απόσταση από το ξυλόστεγο παρεκκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Πρόκειται για ήμερο πεύκο (Pinus pinea) με καταμετρημένο ύψος τα 18 μέτρα, περιφέρεια κορμού τα 3,75 μέτρα και εκτιμώμενη ηλικία 170 ετών. Ο πεύκος αυτός είναι γνωστός και ως ο «Πεύκος του Λαυρέντου», καθώς σύμφωνα με μία εκδοχή τον φύτεψε ο μοναχός Λαυρέντιος, ο οποίος υπηρετούσε στην Ιερά Μονή Ποδίθου, προτού αναχωρήσει για το μοναστήρι του Κύκκου.

Ο ναός της Παναγίας, που βρίσκεται πλησίον, περιλαμβάνεται στις δέκα εκκλησίες της περιοχής του Τροόδους που έχουν κηρυχθεί από την UNESCO ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εντάχθηκε στον κατάλογο το 1985.

Με την ανατολή του 16ου αιώνα, μόλις το 1502, η τοιχογράφηση, έστω και ημιτελής, της εκκλησίας της Παναγίας της Ποδίθου στην Γαλάτα, με τοιχογραφίες ιταλοβυζαντινής τεχνοτροπίας, θεωρείται σταθμός στην εξέλιξη της ζωγραφικής στην Κύπρο.

Τοποθεσία

Μνημεία της φύσης

Υποσέλιδο