Πέτρα του Ανδρογύνου

Στην είσοδο της Παλιάς Κακοπετριάς, πλησίον του ανηφορικού δρόμου που καταλήγει στην εκκλησία της Μεταμορφώσεως, ορθώνεται μια μεγάλων διαστάσεων πέτρα, γνωστή ως «Πέτρα του Ανδρογύνου».

Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε νιόπαντρο ζευγάρι έπρεπε να περπατήσει γύρω της, να καθίσει πάνω σε αυτή και από εκεί να ευχηθεί να «στεριώσει και να γίνει σαν πέτρα».

Δυστυχώς όμως, με την πέτρα αυτή ταυτίζεται και η τραγική ιστορία ενός ζευγαριού, που ακολουθώντας την παράδοση, έφτασε στην πέτρα, όμως η πέτρα κατρακύλησε και σκότωσε το νεαρό ζευγάρι.

Την πέτρα αυτή ονόμασαν οι κάτοικοι, προς ανάμνηση του αδικοχαμένου ζευγαριού, «πέτρα του ανδρογύνου». Ο θρύλος της πέτρας του ανδρογύνου και το ιερό που βρέθηκε στην περιοχή «Αηλάδες» συνδέουν την Κακοπετριά με τη λατρεία της Κύπριας θεάς, της Αφροδίτης.

Σύμφωνα με μια παράδοση, το όνομά της η Κακοπετριά, το οφείλει στην ατυχή ιστορία του νιόπαντρου ζευγαριού, που αναφέρεται πιο πάνω. Μετά από την τραγική ιστορία του ζευγαριού, οι κάτοικοι χαρακτήρισαν την πέτρα «κακή», γι’ αυτό την αποκαλούσαν «κακόπετρα». Μέσα απ’ αυτή την ιστορία, σύμφωνα πάντοτε με μια εκδοχή της παράδοσης, το χωριό ονομάστηκε «Κακοπετριά».

Τοποθεσία

Μνημεία

Υποσέλιδο