Παλιά Τεμβριά
Το χωριό Τεμβριά βρίσκεται στο κέντρο της κοιλάδας της Σολέας, στη δυτική πλευρά του Κλάριου. Απέχει από τη Λευκωσία 60 χλμ. και το μέσο υψόμετρο του χωριού είναι τα 500 μέτρα.
Η παράδοση λέει πως στην περιοχή του χωριού υφίστατο αρχαίο βασίλειο, του οποίου βασιλιάς ήταν ο Τέμβρος. Από τον αρχαίο αυτό βασιλιά πήρε το όνομά του το χωριό. Η ύπαρξη, όμως, του χωριού μαρτυρείται τουλάχιστον από τα μεσαιωνικά χρόνια. Αποτελούσε ιδιωτικό φέουδο επί φραγκοκρατίας. Κατά τα χρόνια της βασιλείας του Ιακώβου Β’ (1460-1473) ανήκε στον κόμη της Τρίπολης, στον Ιωάννη Ταφούρ. Επιπρόσθετα, το χωριό είναι σημειωμένο σε παλιούς χάρτες με την ονομασία Tenbria.
Η Τεμβριά έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον να επιδείξει, καθώς συγκεντρώνει τη μοναδικότητα της γραφικότητας των σπιτιών της περιπλεγμένη με μια σειρά από παλαιές βρύσες. Επιπρόσθετα, η ομορφιά της φύσης και ο καθαρός αέρας συμβάλλουν στην ολοκλήρωση ενός μοναδικού σκηνικού.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο Χάνι του πρωτοπαπά, το οποίο βρίσκεται στον παλαιό οικιστικό πυρήνα της Κοινότητας και σήμερα λειτουργεί ως αγροτουριστικό κατάλυμα.
Περπατώντας στο χωριό αντικρίζει κανείς τις τέσσερις παλαιές βρύσες:
- «Βασιλικόν»: Βρίσκεται στη Μέσα Γειτονιά, στον παλαιό οικιστικό πυρήνα της Κοινότητας. Σύμφωνα με την παράδοση, χρησιμοποιούταν από τον βασιλιά Τέμβρο, περί το 300 π.Χ.
- «Βρύση του Δράκου»: Βρίσκεται στην Πέρα Γειτονιά. Η μυθολογία αναφέρει πως τη βρύση αυτή τη χρησιμοποιούσε κάποιος δράκος για να εξασφαλίζει την τροφή του.
- «Γεροβρύση»: Βρίσκεται στο μέσο της Κοινότητας και χρονολογείται το 1911.
- «Καταπέσης»: Βρίσκεται στην Κάτω Γειτονιά, πλησίον του ποταμού.
Τοποθεσία
Αρχιτεκτονική
Βρύση Βατερής
Το νερό είναι ένα στοιχείο που υπάρχει άφθονο στην οροσειρά του Τροόδους, καθώς απορροφάται κατά τη διάρκεια των βροχών και μέσα από ρήγματα επιστρέφει στη φύση, δημιουργώντας πηγές πόσιμου και μεταλλικού νερού. Σε μία από αυτές τις πηγές βρίσκεται η β
Εξήντα σπίτια
Τα «εξήντα σπίτια» αποτελούν οικισμό έξω από το χωριό Σκουριώτισσα. Αρχικά κτίστηκαν για να διαμένουν εκεί οι εργάτες του μεταλλείου. Η Σκουριώτισσα είναι ουσιαστικά μεταλλευτικός οικισμός που δημιουργήθηκε δίπλα στο ομώνυμο μεταλλείο. Οι κάτοικοί του
Παλιά Γαλάτα – Παραδοσιακή αρχιτεκτονική
Ο οικισμός της Γαλάτας, αν και συμπαγής και συγκεντρωτικός γύρω από την εκκλησιά της Παναγίας της Οδηγήτριας, στο σύνολό του είναι κτισμένος κατά μήκος της κοιλάδας του Κλάριου ποταμού. Οι κεραμιδένιες επικλινείς στέγες, τα ξύλινα μπαλκόνια, το τοπικό
Παλιά Κακοπετριά
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, πάνω στην οποία στηρίζεται η δόμηση των σπιτιών, αλλά και ο γενικότερος παραδοσιακός τρόπος συγκρότησης της Παλιάς Κακοπετριάς, την κατατάσσουν μέσα στα σπάνια δείγματα της «λαϊκής αρχιτεκτονικής». Η παλιά συνοικία του χωρι