Παραδοσιακό Οινοποιείο Ανδρέας Χρυσάνθου

Το Παραδοσιακό Οινοποιείο του Ανδρέα Χρυσάνθου βρίσκεται στην ανατολική άκρη του χωριού. Κτίστηκε με παραδοσιακό τρόπο από τον ιδιοκτήτη του Ανδρέα Χρυσάνθου. Ο εξοπλισμός του είναι επίσης παραδοσιακός. Τα πιθάρια που βρίσκονται στο Οινοποιείο χρονολογούνται στην εποχή των παππούδων του ιδιοκτήτη. Το ίδιο και οι νταμιτζάνες του.

Ένα παραδοσιακό καζάνι, μια παλιά μηχανή σύνθλιψης των σταφυλιών και άλλα μικροαντικείμενα συμπληρώνουν τον εξοπλισμό. Ο Ανδρέας με τη σύζυγό του Φλώρα διατηρούν παραδοσιακούς αμπελώνες με μαύρο σταφύλι, ξινιστέρι, μαραθεύτικο (παμπακά), σπουρτί κ.ά. Από αυτά με παραδοσιακές μεθόδους παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κρασιά και με το καζάνι τους υπέροχη ζιβανία. Παράγουν επίσης μέλι έψιμα, λικέρ και άλλα ποτά.

Μία επίσκεψη στο Οινοποιείο μπορεί να συνδυαστεί και με επίσκεψη στο Μουσείο του Σκαρπάρη που βρίσκεται στο κέντρο των Σπηλιών και εκεί εκτίθενται τα εργαλεία της τέχνης του σκαρπάρη και οι μηχανές του Χρίστου Χρυσάνθου, που ήταν γνωστός για την τέχνη του στα γύρω χωριά.

Τοποθεσία

Γαστρονομία - Οινοποιεία

Μέγεθος Γραμματοσειράς
Υποσέλιδο