Παρεκκλήσι Οσίου Κυριάκου

Η εκκλησία του Αγίου Κυριάκου οικοδομήθηκε τον 16ο αιώνα και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσαιωνικής κατακόμβης.

Πρόκειται για ξυλόστεγη βασιλική με ειδική προεξοχή στο βόρειο τοίχο, όπου βρίσκεται ο Τάφος του Αγίου. Ο θάλαμος βρίσκεται στο μέσο περίπου του μήκους της βόρειας πλευράς, είναι επισκέψιμος μέσα από τον κυρίως ναό και καλύπτεται με χαμηλωμένη καμάρα και με προεξοχή της εξωτερικής στέγης του κυρίως ναού.

Ο ναός αποτελείται από έναν νάρθηκα, τον κυρίως ναό και το ιερό. Στην βόρεια πλευρά υπάρχει ένα παρεκκλήσι, που περιέχει τον τάφο του Αγίου. Η αγιογράφηση του ναού έγινε αργότερα από την κτίση του, όμως στη συνέχεια καλύφθηκε με ασβέστη. Σήμερα, σώζονται πολύ λίγες τοιχογραφίες γύρω από το τόξο, με το οποίο επικοινωνεί ο κυρίως ναός με το μικρό παρεκκλήσι, όπου είναι και ο τάφος του αγίου.

Το εικονοστάσι είναι εξαιρετικής τέχνης και χρονολογείται τον 16ο αιώνα, ενώ η εικόνα του Χριστού που υπάρχει σε αυτό, το 17ο αιώνα. Στην αψίδα είναι διασωσμένη μια περίφημη, αλλά σε κακή κατάσταση εικόνα της Θεοτόκου του 16ου αιώνα, από τη σκηνή του Ευαγγελισμού. Αριστερά ανάμεσα στο τόξο και στη βόρεια θύρα, σώζεται ο Άγιος Δημήτριος.

Η λειψανοθήκη του Αγίου Κυριάκου βρίσκεται στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην Ευρύχου. Η μνήμη του τιμάται στις 24 Μαΐου. Η εκκλησία παραμένει ανοιχτή καθημερινά.

Τοποθεσία

Ναοί

Υποσέλιδο