Περνιά

Η περνιά ή πουρνάρι (Quercus coccifera subsp. calliprinos) ανήκει στην οικογένεια των Φηγιδών, η οποία περιλαμβάνει οκτώ γένη και γύρω στα 1.050 είδη σε όλο τον πλανήτη. Υπάγεται στο γένος των δρυών, που περιλαμβάνει γύρω στα 600 είδη.

Το συναντάμε σε πολλές περιοχές της Κύπρου, ανάμεσα στις οποίες και στην οροσειρά του Τροόδους. Πρόκειται για αειθαλλή πλατύφυλλο θάμνο ή μικρό δέντρο ύψους 10 μ. Ο φλοιός της είναι στην αρχή λείος, γκριζωπός αλλά αργότερα γίνεται βαθιά σχισμένος, γκριζόμαυρος. Τα φύλλα είναι διατεταγμένα κατ΄ εναλλαγή, απλά, με έλασμα ποικίλων σχημάτων, δερματώδες, λαμπροπράσινο στην πάνω επιφάνεια, άτριχο ή τριχωτό στην κάτω με έντονα ακανθωτές παρυφές.

Τα άνθη είναι μονογενή με την ανθοφορία να συμβαίνει από τον Μάρτιο μέχρι το Μάιο. Ο καρπός είναι κάρυο (βελανίδι) που φέρεται σε κύπελλο στη βάση, με χρώμα πρασινωπό στην αρχή και καστανό όταν ωριμάσει.

Η περνιά προστατεύεται από τη Δασική Νομοθεσία, και για την υλοτομία του δέντρου χρειάζεται άδεια από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών ή αντιπρόσωπό του.

Τοποθεσία

Χλωρίδα - Πανίδα

Υποσέλιδο