Ποταμός Ατσάς

Ο ποταμός Ατσάς πηγάζει από το χωριό Σπήλια και αφού εμπλουτίζεται από διάφορες πηγές κατεβαίνει, ακολουθώντας πορεία νότια προς το χωριό. Λίγο έξω από το χωριό στην περιοχή “Διπλοπόταμα” σε υψόμετρο 512 μ., ο Ατσάς ενώνει τα νερά του με άλλο παραπόταμο με το όνομα “Φτερυτζιώτης” (πηγάζει στην περιοχή “Φτερύτζιη”) και μαζί ακολουθούν κοινή πορεία. Στην περιοχή “Διπλοπόταμα”, το 1950 οι Άγγλοι κατασκεύασαν γεφύρι. Ο Ατσάς, εκβάλλει τα νερά του στον κόλπο της Μόρφου περνώντας από τα χωριά Πέτρα και Πεντάγυια αφού πρώτα γεμίσει δύο φράγματα στην τοποθεσία Ατσάς για τις αρδευτικές ανάγκες του χωριού Πέτρα.
Λίγο πιο κάτω από τον Άγιο Θεόδωρο, στην ίδια κοιλάδα, βρίσκεται η τοποθεσία Ατσάς όπου φαίνεται από παλιά τυχαία ευρήματα, αλλά και πρόσφατα (2000-2005) από την ερευνητική ομάδα TAESP, των πανεπιστημίων Κύπρου, Γλασκώβης και Όρεγκον, πως η περιοχή κατοικείτο από την εποχή του χαλκού. Αυτό είναι πολύ πιθανόν λόγω της γειτνίασης με το μεταλλείο της Φουκάσας.
Σχεδόν κάθε χρόνο από την αρχή του χειμώνα ο Ατσάς κατέρχεται ορμητικός (όταν είναι καλοχρονιά) και συνεχίζει να έχει νερό ως αργά την άνοιξη. Σε περιόδους ανομβρίας η ροή του ποταμού διαρκεί λιγότερους μήνες.

Τοποθεσία

Δάση-Ποτάμια

Μέγεθος Γραμματοσειράς
Υποσέλιδο