Τοιχογραφίες Παναγίας Ποδίθου
Με την ανατολή του 16ου αιώνα, μόλις το 1502, η τοιχογράφηση, έστω και ημιτελής, της εκκλησίας της Παναγίας της Ποδίθου στην Γαλάτα, με τοιχογραφίες ιταλοβυζαντινής τεχνοτροπίας, θεωρείται σταθμός στην εξέλιξη της ζωγραφικής στην Κύπρο. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι τα έντονα χρώματα και η απόδοση της τρίτης διάστασης.
Ένα από τα σημαντικότερα τμήματα μιας εκκλησίας είναι το Ιερό Βήμα. Οι τοιχογραφίες στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας, ένα από τα κεντρικότερα σημεία του ναού παρουσιάζουν την επιβλητική παράσταση της Παναγίας να κάθεται σε ξύλινο υποπόδιο, με τον Χριστό να βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το σώμα της. Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ προσκυνούν ευλαβικά προς την Βρεφοκρατούσα, κρατώντας χρυσά κηροπήγια, θυμιατήρια, καθώς και αναμμένες λαμπάδες.
Στο άνω μέρος του ημικυλίνδρου της αψίδας, παριστάνεται η Μετάληψη των Αποστόλων. Ο Χριστός παριστάνεται δυο φορές ακολουθούμενος από έναν άγγελο.
Στο αέτωμα του ανατολικού τοίχου του ιερού εικονίζεται ψηλά το Άγιο Μανδήλιο. Κάτω από αυτό στα αριστερά έχει απεικονισθεί ο Μωυσής στο όρος Σινά να παραλαμβάνει από τα χέρια του Θεού τις πλάκες του Νόμου και στα δεξιά να λύνει τα σανδάλια του μπροστά στο όραμα της Θεοτόκου ως φλεγόμενης Βάτου.
Οι περισσότερες παραστάσεις που υπάρχουν στον ανατολικό τοίχο του ιερού έχουν ως θέμα την Παναγία, με σκηνές από την αρχή του κύκλου της παιδικής της ηλικίας.
Ο κυρίως ναός παραμένει ακόσμητος, εκτός από το αέτωμα του δυτικού τοίχου. Σε αυτό το ψηλό σημείο έχει αποδοθεί μια πολυπρόσωπη σύνθεση της Σταύρωσης. Η αφηγηματικότητα της συγκεκριμένης τοιχογραφίας δείχνει έντονη την επιρροή από την ιταλική τέχνη.
Τοποθεσία
Εικόνες - Τοιχογραφίες
Τοιχογραφίες Ναού Αρχαγγέλου Μιχαήλ
Ο ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής, λόγω των καλοδιατηρημένων βυζαντινών τοιχογραφιών του 15ου αιώνα και του ξύλινου τέμπλου, επίσης ζωγραφισμένο με βυζαντινές αναπαραστάσεις. Αξιοσημείωτη ε
Τοιχογραφίες Ναού Παναγίας της Ασίνου
Η εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας, περισσότερο γνωστή ως η Παναγία της Ασίνου, είναι κτισμένη νοτιοδυτικά του χωριού Νικητάρι. Το εσωτερικό του ναού της Παναγίας της Ασίνου είναι κατάγραφο. Οι τοιχογραφίες που σώζονται σήμερα ανήκουν σε διαφορετ
Τοιχογραφίες Ναού Παναγίας του Μουτουλλά
Όλες οι τοιχογραφίες του Ιερού Βήματος και του κυρίως ναού είναι του 1280, έγιναν δηλαδή αμέσως μετά την κατασκευή του ναού. Διακρίνονται για τη γραμμική τους λιτότητα, την περιορισμένη χρωματική κλίμακα και τις κακές αναλογίες των μορφών. Τα κορμιά εί
Τοιχογραφίες Της Παναγίας Του Άρακα
Ο ωραιότερος αιώνας της Βυζαντινής τέχνης έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, με την κατάληψη της Κύπρου από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο το 1191. Ο επίλογος αυτής της περιόδου είναι αποτυπωμένος στο καθολικό της Μονής της Παναγίας Του Άρακα, στο χωριό Λαγο