Τοιχογραφίες Της Παναγίας Του Άρακα

Ο ωραιότερος αιώνας της Βυζαντινής τέχνης έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, με την κατάληψη της Κύπρου από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο το 1191. Ο επίλογος αυτής της περιόδου είναι αποτυπωμένος στο καθολικό της Μονής της Παναγίας Του Άρακα, στο χωριό Λαγουδερά.

Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται το 1192 μ.Χ. και αποτελούν την πιο ολοκληρωμένη σειρά τοιχογραφιών στην Κύπρο. Τα κύρια χαρακτηριστικά των τοιχογραφιών είναι η ροδινότητα των μορφών, οι έντονοι κυματισμοί των πτυχώσεων και των ιματίων, η ζωηρή κίνηση και οι ψηλόκορμες μορφές.

Ο εικονογραφικός κύκλος ξεκινά με σκηνές του Παντοκράτορα που περιβάλλεται από τον θρόνο της Ετοιμασίας, Αγγέλους μέσα σε μετάλλια, Προφήτες, τον Ευαγγελισμό Της Θεοτόκου και τους Ευαγγελιστές. Στη συνέχεια εικονίζεται η Παναγία με τον Χριστό ανάμεσα σε Αρχαγγέλους και επτά Αγίους της Κύπρου.

Με τις σκηνές από τη Γέννηση του Χριστού, την εις Άδου Κάθοδο, τη Βάπτιση, την Ανάληψη, τα Εισόδια και την Κοίμησης της Θεοτόκου συμπληρώνεται ο κύκλος των τοιχογραφιών. Ξεχωριστή θέση έχει η τοιχογραφία της Παναγίας Αρακιώτισσας. Οι τοιχογραφίες είναι έργο του ζωγράφου Θεόδωρου Αψευδή.

Τοποθεσία

Εικόνες - Τοιχογραφίες

Υποσέλιδο